Идвајамо Свет

ЈЕВРЕЈИ У НЕВЕРИЦИ: Шолц урадио нешто што ниједан Немац пре њега није!

Канцелар Олаф Шолц је на почетку Хануке изразио „солидарност” са Јеврејима и постао први немачки канцелар који је у Берлину запалио огромну менору, свећњак са девет кракова.

Два месеца након што је избио сукоб између Израела и Хамаса, Шолц је, носећи традиционалну јеврејску ‘кипа’ капу, позвао на „одмах“ ослобађање свих израелских талаца које је ухватио екстремни палестински исламистички покрет. Канцеларка је то учинила пред масом окупљеном код Брандербуш капије, у самом срцу немачке престонице, и обележила јеврејски празник победе светлости над тамом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Менора мора бити овде“

Менора мора бити овде, испред Брандрбушке капије, у срцу наше престонице, као симбол наде и поверења, као симбол припадности јеврејској вери и јеврејских грађана нашој земљи“, рекао је Шолц. „Терористички напад Хамаса на Израел дубоко нас је све потресао“, додала је канцеларка

Затим се, у пратњи рабина Иехуде Теицхтала, попео на дизалицу и упалио прву свећу бакљом. „Желим да овај канделабар сија далеко изван овог трга и много дуже од само осам дана Хануке“, рекао је Шолц.

Суочен са порастом злочина против Јевреја из мржње у Немачкој од напада Хамаса 7. октобра, Шолц је више пута истицао посвећеност своје земље заштити јеврејске заједнице, осам деценија након Холокауста, највећег геноцида икада.

Церемонији паљења свеће на менори или хануки присуствовала су два члана породице једног од талаца које Хамас и даље држи 60 дана. Реч је о немачко-израелском држављанину Итају Свирском.

Шта се слави на Хануку?

Ханука се празнује 25. Кислева (средином децембра), а тај празник је у знак сећања на догађај из 164. године пре нове ере када је после три године прогона и борби Јерусалимски храм поново посвец́ен по хеленистичком краљу Антиоху ИВ. Епифан је забранио јеврејске обреде у Храму и успоставио обожавање олимпијског Зевса.

Ово је изазвало јеврејску побуну коју су предводили Макабејци, а након Епифанове смрти Храм је очишћен и поново посвећен.

За овај догађај је везана легенда о кандилу – јединој нетакнутој боци маслиновог уља која је носила печат Првосвештеника, а у Храму је горела осам дана, иако је уља за њу било довољно само за један дан. .

Ханука је тако празник светлости, који траје осам дана и по јеврејском календару се слави од 25. Кислева до Тевета 2., а ове године Ханука почиње са заласком сунца у четвртак, 7. децембра и трајаће до заласка сунца у петак, 15. децембра.

Током осам дана, у сумрак, верници пале по једну свећу. Менора се поставља поред улазних врата или на прозору.

Извор: Информер

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ