Идвајамо Свет

ШТА СЕ ОВО ДЕШАВА? Путинови савезници ликвидирани у размаку од пар сати (ВИДЕО)

Два савезника руског председника Владимира Путина убијена су у размаку од неколико сати у среду, преноси амерички „Њузвик“.

Кијевски званичници су преузели одговорност за убиство бившег украјинског политичара, Иље Киева, 46-годишњег проруског политичара чије је тело пронађено у предграђу Москве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према извештају АФП-а, званичник украјинске одбране рекао је да је Служба безбедности Украјине (СБУ) оркестрирала атентат.

Руски Истражни комитет је за АФП рекао да је „непозната особа пуцала“ у бившег посланика и да је покренута истрага о његовом убиству.

Кијев је избачен из украјинског парламента недељама након што је Русија покренула инвазију на Украјину у фебруару 2022. године и преселио се у Русију, објавио је Њујорк тајмс.

Украјински суд осудио је Кијева у новембру, у одсуству, на 14 година затвора под оптужбом за издају и покушај насилног свргавања владе.

Говорећи у среду, портпарол украјинске војне обавештајне службе, Андриј Јусов, наговестио је умешаност Украјине у смрт Кијева.

– Можемо да потврдимо да је Кијев готов. Таква судбина ће задесити и друге издајнике Украјине, као и следбенике Путиновог режима – рекао је Јусов.
Јусов је Кијева назвао и „олошем, издајником и колаборационистом“, преноси АФП.

Руски медији су јавили и да је Олег Попов, бивши посланик парламента самопроглашене Луганске Народне Републике, која је део Украјине под руском окупацијом, погинуо у експлозији аутомобила у среду.

ЛНР је успостављена након што је Путин незаконито припојио четири украјинска региона у јесен 2022. године. Полиција је саопштила руском прорежимском ТАСС-у да је Попов убијен у близини стадиона Авангард у граду Луганску.

Смрт Попова је на свом Телеграм каналу потврдио и Јуриј Јуров, посланик ЛНР.

– У експлозији аутомобила у близини стадиона Авангард у Луганску, наш колега, посланик Народног савета ЛНР и припадник Народне милиције Донбаса, који је од првог дана стао у одбрану Републике, Олег Николајевич Попов убијен – написао је Јуров.

Украјински званичници још нису преузели одговорност за Попову смрт.

Кијев је раније преузео одговорност за убиство неколико проруских званичника од почетка рата у Украјини.

Званичници које подржава Москва такође су више пута били на мети украјинских бораца у областима Украјине које су окупирале Руси.

Прошлог месеца, посланик ЛНР, Михаил Филипоненко, убијен је у нападу аутомобилом бомбом у граду Луганску. Портпарол кијевске војне обавештајне службе је касније телефоном рекао Политику да је атентат оркестрирала Украјина.

– Да, то је била наша операција – рекао је Андриј Черњак, представник украјинске војне обавештајне агенције

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ