Идвајамо Свет

ПОЧИЊЕ СВЕОПШТИ РАТ! Одлука Хута затресла свет! „Сви који крену ка Израелу…“

Јеменски побуњеници из шиитског покрета Ансар Алах (Хути) можда неће дозволити пролаз бродовима у Црвеном и Арапском мору који су на било који начин повезани са Израелом, саопштио представник покрета Јахја Сарија.

„Било који брод који се упути ка ционистичком ентитету биће легитимна мета“, написао је он на Телеграм каналу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сарија је такође додао да је забрана пролаза бродовима последица ограничења Израела у снабдевању Појаса Газе храном и лековима.

Пре тога, 3. децембра, постало је познато да су Хути извели операцију против два израелска брода у мореузу Баб ал-Мандеб. Ансар Алах је рекао да ће наставити да напада израелске бродове у Црвеном и Арапском мору док Израел не престане са операцијама у Појасу Газе.

Ово је одговор и јавно одбијање америчког вета на резолуцију Вијећа сигурности УН-а која позива на тренутни прекид ватре у Гази, потврдио је јеменски министар информисања Даифала ал-Шами.

Министар је у видеоинтервјуу рекао како је Вашингтон „прогласио да води рат и опсаду Газе“, додавши да је одлука јеменских оружаних снага „најмање што би требало учинити у потпори нашем народу у Појасу Газе“.

Међутим, министар је објаснио да се одлука може поништити тек када се успостави „трајни и свеобухватни механизам подршке за палестински народ“.

Што се тиче плана, нагласио је да јеменска војска има свеобухватну базу података о међународним поморским активностима, а сва пловила су „потпуно сигурна осим бродова који иду у Израел“.

Извор: Политика/Информер

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ