Идвајамо Свет

Путин мора да издржи још само годину дана, а онда следи катастрофа за све

„Украјинска контраофанзива је пропала“, рекао је коментатор британског Телеграфа Данијел Ханан, иначе британски посланик.

„Док се уморни Украјинци повлаче с минских поља, Русија преузима иницијативу. Руси су кренули ка остацима града Маринке у Доњецкој области. Стратешки гледано, није неки циљ. Психолошки гледано, јако је важан“, додао је Ханан, британски парламентарац из редова Конзервативне странке и саветник Већа за трговину при Министарству за економију и трговину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ханан каже да фронт у Украјини наликује оном из Првог светског рата и да се протеже од делте Дњепра до украјинско-руске границе. Како војна технологија и доктрина држе страну онога који се брани, сваки се помак на ратишту скупо плаћа.

„У случају рата у Украјини, Русија има моћније људство. Трећина компанија које су пре рата деловале у цивилном сектору сада раде за војску. Могуће је и да Русија има моћнију флоту дронова: модерни еквивалент бодљикавој жици у Првом светском рату“, рекао је Ханан.

Међутим, британски парламентарац сматра да ће тај економски заокрет у Русију донети године сиромаштва, иако јој сада то помаже.

Подсећа да је Русија изгурала зиму без већих победа Украјинаца.

„Сигурно има оних који ће сада рећи да је пробијање утврђене руске одбране одувек био тежак задатак. Пат позиција у којој су се нашли Украјинци и Руси није била нешто што се предвиђало у јуну. Ја сам први од Украјинаца очекивао да се пробију до Азовског мора. Украјина је током 2022. показала да Русија Крим не може снабдевати преко Керчких врата. Да је прекинут тај копнени мост, руске снаге на полуострву нашле би се у врло неповољној позицији. Украјина је могла престати да шаље струју и храну на острво и тако себи отворити преговарачку позицију. У чему сам погрешио? Украјина је имала опрему коју је одувек тражила, а побуна коју је оркестрирао шеф плаћеничке војске Вагнер Јевгениј Пригожин показала је колико је Русија лабилна“, тврди Ханан.

„Нападачи су научили на својим грешкама. Док је Украјина ужурбано обучавала своје војнике, Русија је минирала фронтове, градила утврђења, копала ровове и гомилала дронове. Руски председник Владимир Путин мора издржати још само 12 месеци. Чак и ако његов велики обожаватељ Доналд Трамп не постане председник Сједињених Америчких Држава, Конгрес САД, у ком Републиканска странка тренутно има већину, више није вољан да финансира украјинску одбрану. Прошле седмице блокиран је 110 милијарди долара вредан пакет помоћи који председник САД Џо Бајден жели да пошаље Кијеву. Републиканци тврде да то раде из финансијских разлога, међутим лако је могуће да су то направили јер не воле председника“, рекао је британски парламентарац и додао да им разлога за мржњу Бајдена не недостаје.

Ханан каже и да је споменути развој догађаја орасположио Путина, који је ове седмице посетио чак две земље које се издају за неутралне – Уједињене Арапске Емирате и Саудијску Арабију. Откад траје рат у Украјини, руски је председник посетио искључиво бивше совјетске земље, те Иран и Кину – земље којима владају наклоњени му режими који се, попут њега, активно супротстављају Западу.

„Зашто је отпутовао у земље које су на сигурносном плану повезане са Западом? Је ли можда склопљена каква антанта? Јесу ли Саудијци дискретно замољени да га саслушају? Је ли могуће да је ово увод у мировне преговоре? Ако је тако, биће то огромна катастрофа за Запад. Било какав договор којим ће се наградити руска агресија показаће да моћни Северноатлантски савез није могао заштитити Украјину. У Украјини се није интервенисало јер је она либерална демократија. Да, знатно је либералнија од Русије, али није на нивоу Запада. Русофилне су странке забрањене, а страхује се да би слична судбина могла снаћи и странке наклоњене Западу. Више сам се пута питао зашто украјински председник Зеленски у ратну коалицију није позвао и друге украјинске странке“, наставља даље Ханан.

Такође, сматра и да ће се други ауторитарни и диктаторски режими широм света осилити ако Русија дође у прилику да прогласи победу над Украјином. Ако НАТО и Запад нису ту да глуме и буду глобални полицајац, покушаја попут оног из Венецуеле да анектира део Гвајане биће још.

Извор: Јутарњи лист

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ