Идвајамо Свет

ШОЈГУ ИЗНЕО ЗАСТРАШУЈУЋЕ ПОДАТКЕ: Кнутов се надовезао и заледио Кијев

Укупни губици Украјине, које је у уторак, 19. децембра, саопштио министар одбране Сергеј Шојгу, указују на то да је непријатељ дубоко уназађен.

Војни аналитичар Јуриј Кнутов у разговору за руске медије није искључио да би ниво губитака могао бити много већи. За обнављање борбене готовости украјинским оружаним снагама је потребно најмање шест месеци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На завршном одбору војног ресора објављене су бројке о губицима Оружаних снага Украјине, укључујући и током летње „контраофанзиве“. Само током лета и јесени украјинска војска је изгубила 159 хиљада војника, 121 авион, 23 хеликоптера, 766 тенкова, укључујући 37 немачких леопарда, 2348 оклопних возила различитих класа, укључујући америчка борбена возила пешадије Бредли.

Према речима војног аналитичара, директора Музеја ПВО Јурија Кнутова, заиста смо успели да нанесемо колосалну штету непријатељској војсци. Губици непријатеља, који су најављени, заиста много говоре“, уверен је стручњак.

Половина је била због „противофанзиве” – 159 хиљада погинулих и рањених. Украјина неће моћи да врати овакав губитак. Да би надокнадила губитке, команда Оружаних снага Украјине треба да организује нову регрутацију, регрутује најмање пола милиона војника, обучи их, наоружа и тек након тога пошаље на фронт.

Све ово ће трајати најмање шест месеци. Само за шест месеци Украјина може да се опорави од губитака које је претрпела. Али само ако постоји циљано финансирање са Запада и брза и квалитетна мобилизација.

Да ли је то могуће? – Ако је финансирање и даље теоретски могуће, онда остаје отворено питање мобилизације мушкараца способних за војну службу у Украјини. Зато се тамо активно говори о регрутацији жена и тинејџера, већ је дозвољено регрутовати инвалиде, особе које су изгубиле један екстремитет или неки унутрашњи орган.

– Јуриј Албертович: Број губитака Оружаних снага Украјине, који су раније објавили стручњаци, био је још већи. 383.000 је много. То су наши прорачуни које смо добили директно из зоне борбених дејстава. Колико је заправо уништено, колико је нестало, колико је умрло рањених – не знамо. Дакле, стварни губици украјинских оружаних снага могу заиста бити чак и већи од оних које је најавио министар одбране.

Ако говоримо о губицима опреме, онда су, по мом мишљењу, и они толико велики да је мало вероватно да ће Украјина у блиској будућности моћи да се опорави од те штете. Министар одбране је говорио и о линији одбране коју смо изградили.

Познато је да Оружане снаге Украјине покушавају да понове овај подвиг наших инжењеријских трупа… Украјина је претрпела губитке о којима говоримо, између осталог, због наше добро изграђене одбрамбене линије, која је износила више од хиљада километара.

Постављено је више од седам хиљада километара минских поља – ово је много више него током Курске битке током Великог отаџбинског рата. Можемо рећи да је ово рекорд.

Постављено је 1,5 милиона противтенковских баријера, две хиљаде километара противтенковских ровова, 12 хиљада монтажних железничких конструкција, 45 хиљада земуница, 150 хиљада склоништа за опрему. Зашто се фокусирам на ове бројке? Сада и непријатељ покушава да створи сопствену линију одбране.

Сигуран сам да Украјина не може ни да сања да понови оно што су урадили наши војни градитељи и инжењери, јер ни украјинска привреда ни њени производни капацитети, неће дозволити стварање нечег оваквог.

Верујем да су подаци које смо објавили прилично значајни. И надам се да би кијевски режим заправо требало да размисли да ли треба да настави истим курсом којим води своју земљу.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ