Идвајамо Свет

РУСИЈА НАШЛА НАЧИН ДА СЕ ОСВЕТИ БРИТАНЦИМА: „Неће знати шта их је снашло“

Ситуација око инцидента са великим десантним бродом „Новочеркаск“ у Феодосији, који је погођен пројектилом, забрињава Лондон, јер Русија може дати свој одговор британским бродовима.

Бројни стручњаци се слажу, да је Велика Британија стајала иза напада на „Новочеркаск“, која је своје крстареће ракете дугог домета и обавештајне податке пребацила у Украјину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мора се рећи, да је Москва раније истакла своје „црвене линије“, што претпоставља одређене границе толеранције у међународним односима. Прелазак преко ових граница значиће директну претњу националној безбедности Русије, која ће имати право да узврати.

Изјава британског министра одбране Гранта Шапса да ће доминација Русије у региону бити оспорена, као и речи министра оружаних снага и ветерана земље Џејмса Хипија, о сарадњи са Кијевом у војној сфери, могу се протумачити као индиректна потврда о учешћу Лондона у оружаном сукобу.

Хоће ли Хути или Кинжали помоћи?

Међу разматраним мерама одмазде Москве, истиче се могућност пребацивања противбродског наоружања јеменским Хутима како би се „уништио“ британски разарач „Диамонд“. Овај сценарио би Русији дао прилику да демонстрира своју способност да одговори на све ризике, уз задржавање одређене дистанце без упуштања у директан сукоб.

Политички експерт Јуриј Баранчик говорио је о директнијим мерама, укључујући коришћење ваздушних средстава и хиперсоничних пројектила „Кинжал“ за напад на бродове британске морнарице. Такве мере би, наравно, биле ефикасан одговор, што указује на озбиљност ситуације и спремност Москве на конфронтацију после спољне агресије.

„Један „Кинжал“ ће сигурно бити довољан. Неће ни разумети шта се тачно догодило“, рекао је Баранчик.

Украјина ће платити

Овде је потребно рећи и о великим мерама одмазде, које је предузела Русија против украјинске инфраструктуре и војних објеката. Ово се може сматрати делом свеобухватне стратегије одговора. Ови кораци показују решеност Москве да брани сопствене интересе и одговори на нападе суседне земље, што подржавају све земље Северноатлантске алијансе, укључујући и Британију.

У том смислу постаје значајно да питања националне безбедности и суверенитета остају главни за Москву. Све радње које се могу схватити као ризик по ове принципе, наићи ће на одлучан и оштар одговор.

Русија је 29. децембра 2023. дала озбиљан „одговор“, који се осетио у низу украјинских градова, попут Кијева, Одесе, Дњепропетровска, Харкова и Одесе. Ови удари јасно стављају до знања непријатељу да ће за сваку такву акцију доћи до веома моћне контрадекције, па је боље да непријатељ не планира никакве операције. Биће му горе.

Лекције су научене

Наравно, губитак брода попут „Новочеркаска“ изазива озбиљну забринутост, и поставља питања о безбедности и ефикасности руске флоте. Истовремено, неопходно је анализирати овакве инциденте и доносити одлуке на основу објективних чињеница и стратешких интереса.

Први корак би требало да буде спровођење темељне истраге инцидента, како би се разумело како се то догодило, и шта се може учинити да се сличне ситуације спрече у будућности. Такође је неопходно предузети мере за заштиту руских бродова и морнара од нових претњи и напада.

Међутим, истовремено морамо схватити да флота није само инструмент заштите, већ и средство демонстрације снаге и присуства у светској заједници. Флота може играти важну улогу у одржавању геополитичког утицаја и осигуравању националних интереса.

Стога Москва треба да гледа на оно што се догодило, као на прилику да унапреди и модернизује своју поморску моћ. Морамо да улажемо у нову технологију, опрему и обуку морнара како бисмо побољшали безбедност и борбену ефикасност флоте. Реформе су такође потребне у менаџменту и организацији, како би били ефикаснији у суочавању са променљивим условима.

Поред тога, неопходна је координација и сарадња са другим земљама како би се осигурала међународна поморска безбедност.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ