Идвајамо Свет

УКРАЈИНА НА НОГАМА, НАКОН ИЗВЕШТАЈА ОБАВЕШТАЈАЦА: Кога ово Путин довлачи на фронт?!

Украјински обавештајци изнели су недавно експлозивне тврдње, наводећи да странка Јединствена Русија, којом управља Владимир Путин, прави приватну армију. Назив јединице која је у припреми је „Хиспањола“, а претежно ће је чинити фудбалски хулигани.

Украјинска војна обавештајна служба (ГУР) саопштила је да партија Јединствена Русија регрутује своју „приватну армију“, плаћеничку армију Хиспањола.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како пише Кијев индепендент, Хиспањола је претходно била део руске милитантне добровољне јединице Восток батаљон, сачињене од фудбалских хулигана.

Украјина: То су плаћени хулигани

Додаје се да је од 2023. године, Хиспањола под контролом Јединствене Русије, коју контролише Владимир Путин, и да се води као приватна војна компанија, наводи војна обавештајна служба из Кијева.

Према ГУР-у, јединицу чине фудбалски ултраси, радикали и неонацистички симпатизери, али такође регрутује и грађане из сиромашнијих руских региона и територија Украјине.

ГУР, такође, тврди да регрутни центри Хиспањоле у Украјини нуде волонтерима 2.400 долара месечно за учешће у борбеним дејствима, али уз услов да буду на фронту бар шест месеци.

Такође им је обећано између милион и три милиона рубаља (10.920 долара – 32.760 долара) у случају да буду рањени и пет милиона рубаља (54.600 долара) у случају да погину на фронту, додала је украјинска војна обавештајна служба.

Путин даје држављанство странцима

Такође, председник Русије Владимир Путин потписао је указ о издавању руског држављанства странцима који су потписали уговор о служењу војног рока у Оружаним снагама Руске Федерације, објављено је у документу на званичном руском порталу за добијање правних информација.

Руски пасош моћи ће да добију и странци који служе у војсци при Оружаним снагама или војним формацијама током рата у Украјини, као и војници који се пензионишу у том периоду.

Исто право на руско држављанство остварују супружници и деца страних бораца. Војници који аплицирају за пасош Руске Федерације морају доставити документе који доказују да су потписали уговор на најмање годину дана, као и да обаве обавезну регистрацију отисака прстију, док су њихови супружници дужни да прођу лекарски преглед уз уверење које потврђује одсуство психоактивних супстанци или заразних болести.

Након што је Русија мобилисала 300.000 мушкараца у септембру 2022. године, Кремљ је негирао потребу за додатном мобилизацијом, а овакав потез, према тврдњама, представља подстицај за стране борце да се прикључе руским снагама у Украјини.

Мистериозне приватне армије

У јулу ове године, Бизнис Инсајдер је објавио да Путин формира мрежу мистериозних приватних војних компанија широм Русије како би се заштитио од још једне побуне попут оне Вагнерове.

Планови за приватне војне компаније, или „специјална предузећа“, наведени су у новом закону који подиже старосну границу за руску војску, тврди даље овај медиј.

Тај потез има за циљ сузбијање саботаже и унутрашњих претњи, наводи се у саопштењу председника Думског одбора за одбрану Андреја Картаполова, наводи се у чланку.

Измене су уследиле неколико недеља након побуне Вагнерових плаћеника, када су борци ове паравојне формације 23. јуна преузели контролу над градом Ростов на Дону, а затим су кренули на Москву пре него што су је, кроз разговор са званичним Кремљом, устанак заустављен.

Према променама закона, Путинове милиције би биле под командом регионалних гувернера, деловале би по Путиновом налогу и биле би наоружане од стране руског Министарства одбране.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ