Идвајамо Свет

ФРАНЦУСКОЈ СТИГЛО ПОСЛЕДЊЕ УПОЗОРЕЊЕ: Бићете оборени

Француски министар одбране Себастијен Лекорну жалио се немачкој радио станици РТЛ на проблеме француских пилота у региону Црног мора.

На нишану руског противваздушног ракетног система С-400 тријумф нашао се далекометни извиђачки авион Боеинг Е-3Ф Сентри Ваздушно-космичких снага Француске. Лекорну је понашање руских Оружаних снага назвао неприхватљивим и „опасном непристојношћу из ваздуха“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Црноморски инцидент са Французима

Французи већ дуже време покушавају да одиграју своју игру у Црном мору. 2021. године извиђачки авион Мираж-2000 са специјалним сензорима за откривање руских система ПВО редовно је посећивао регион. Док Турска није затворила мореуз, извиђачки брод француске морнарице Дупуи де Лом редовно је посећивао Црно море.

У Паризу инцидент изнад Црног мора сматрају „последњим упозорењем“ Москви, али истовремено уверавају да се неће уплашити. Тренутно њихови авиони лете много ређе, и на већој удаљености од руских територијалних вода.

Асошијетед прес је дао пун опис инцидента са француским извиђачким Боингом у Црном мору. Новинари се позивају на једног од учесника догађаја, пуковника Ваздушно-космичких снага Француске Пјера Годилијеа:

„У мисији је учествовао један од четири огромна француска извиђачка авиона АВАЦС. Јасно је да је летео изнад међународних вода у Црном мору. Сматрамо да је овај инцидент без преседана за француске авијатичаре у региону.

Преко радио комуникација, Руси су претили да ће активирати ракете. Ово је било посебно агресивна размена радио сигнала. Посада руског ПВО система је обећала, да ће оборитии АВАЦС француских Ваздушно-космичких снага у море.“

Још два извора у француском Министарству одбране, говорила су о занимљивим детаљима. Према њиховим речима, преговори су се одвијали у веома повишеним тоновима и уз употребу „енергичних израза“. Француски пилоти су наводно показали висок ниво професионализма и храбрости, тако што су храбро одлетели скупим авионом како не би испровоцирали „зле Русе“.

С друге стране, посебно је питање, шта су Французи уопште радили у региону са којим немају никакве везе. Недавно се руски истраживачки брод приближио међународним водама на ушћу Сене, након чега је у Француској почела паника, као да је неколико руских војних дивизија почело да маршира Јелисејским пољима.

Русија је 2022. такође спречила Британце, који су тамо организовали право борбено дежурство, да прелете Црно море. Тада су руске Ваздушно-космичке снаге Су-27 лансирале тренажну ракету у непосредној близини РАФ АВАЦС. Сада лете много ређе и само у пратњи Еурофајтера.

Амерички дрон помогао је да потопи руски брод

Украјински беспилотни чамци су 14. фебруара уништили још један руски велики десантни брод, Цезар Куников. Приликом уништавања брода, руски војни радари су на небу изнад Црног мора открили амерички извиђачко-тактички дрон РК-4 Глобал Хаwк, који је после напада на велики десантни брод долетео у базу у Италији.

Ово није први пут да западни авиони или дронови лете изнад Црног мора, током напада украјинских оружаних снага. Војни експерти наводе да команда НАТО-а руководи Оружаним снагама Украјине током напада на бродове руске Црноморске флоте.

Стога се поставља логично питање- ако се амерички дронови користе за напад на руске бродове, зашто их онда Руси не би оборили?

Керозин за дрон САД

Подсетимо, руска авијација је својевремено успела да елиминише амерички МК-9 Реапер у близини обала полуострва Крим.

Према званичној верзији руског Министарства одбране, дрон је „са искљученим транспондерима нарушио границе привременог режима за коришћење ваздушног простора”, успостављене због ваздушног простора.

Два борбена авиона руских Ваздушно-космичких снага су умешана да идентификују уљеза- они нису користили оружје нити ступили у контакт са њим. Реапер је, према руском Министарству одбране, изгубио контролу услед изненадног маневрисања, и пао је у воду. Напомиње се да је америчка беспилотна летелица оштро маневрисала „на ивици фаула“, очигледно покушавајући да побегне од потере у међународни ваздушни простор.

Касније је Пентагон објавио снимак, на којем се види да је руски пилот извео акробатску финту.

Су-27 је успорио и отворио вентил за испуштање горива док се приближавао „мирно“ лебдећем МК-9 Реаперу. Пилоту су била потребна два пролаза да „третира“ америчку летелицу керозином. Након другог прилаза, камера МК-9 Реапера се искључила и дрон је пао у море.

Представници Пентагона објавили су на интернету последње секунде живота извиђачке беспилотне летелице. Према америчким стручњацима, поливање дрона керозином, довело је до застоја мотора и кратког споја у електроници.

Америчко ваздухопловство назвало је поступке Москве „непромишљеним, еколошки неисправним и непрофесионалним“. Портпарол Пентагона, Пат Рајдер, рекао је да ће САД наставити да лете својим беспилотним летелицама изнад Црног мора „користећи међународни ваздушни простор“.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ