Идвајамо Србија

ВУЧИЋ СЕ ОГЛАСИО: Са великом тугом сам примио вест

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је данас саучешће поводом смрти епископа моравичког Антонија, викара патријарха српског и старешине Подворја Српске православне цркве у Москви, у коме је истакао да је Антоније показивао монашку скромност и кротост, истовремено вршећи своју дужност мудро, непоколебљиво и са посебним поносом на Србију.

„Са великом тугом сам примио вест о изненадној смрти преосвећеног епископа моравичког Антонија, духовника који је славу светосавља пронео од Жиче и Студенице до Москве и чији драгоцени поклон, икону Светог Николе, чувам и данас са посебним пијететом“, навео је Вучић у саучешћу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник је додао да се Антонија сећа као човека који је, упркос високом звању и одговорним задужењима, у свакој прилици показивао монашку скромност и кротост, истовремено вршећи своју дужност мудро, непоколебљиво и са посебним поносом на Србију и њено неизмерно духовно наслеђе које је са љубављу уткао у снажне везе са Руском православном црквом.

„Иако врхунски ерудита, није се узносио мудростима овога света, свагда захваљујући Богу на даровима које нам свима даје, без обзира на разлике које ми, нажалост, правимо међу собом у овом свету“, навео је Вучић.

Он је нагласио да су Антонијеве беседе су му биле бритке, али и благе и да нико од Антонија није отишао без очинског савета, јер се увек неуморно трудио да ублажи тугу, патњу или бол свим верницима који су код њега радо долазили.

„Следећи чврсто и поносно пут светога Саве, епископ Антоније је стрпљиво, ревносно и самопрегорно утирао широк и светао пут братске православне љубави између српског и руског народа и наших цркава“, истакао је председник.

Вучић је додао да је Антоније оставио снажан траг током земаљског живота, током којег нас је поучавао да се увек радујемо, верујемо и надамо.

„Успраћамо га у царство небеско, речима из псалма Давидовог: ‘И милост Твоја пратиће ме у све дане живота мога, и настанићу се у дому Господњем за дуге дане.’ Нека почива у миру добри наш епископ Антоније, а српски род, који је његовим упокојењем добио још једног молитвеника у небеској лаври, памтиће га заувек“, навео је Вучић.

Извор: Политика

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ