Идвајамо Русија

КАТАСТРОФА У РУСИЈИ: Уведено ванредно стање

Градоначелник позвао мештане да се хитно евакуишу, да понесу само документа и неопходне лекове

У граду Орску у Оренбуршкој области пукла је брана која је штитила град од реке Урал. Наређена је масовна евакуација људи из области где се налази неколико села која су у зони поплава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У зони поплаве се налази више од десет хиљада људи и четири хиљаде кућа, саопштено је из кабинета градоначелника Орска за „РИА Новости“.

Уведено је ванредно стање, а спасиоци раде на јачању бране како би укротили реку.

Пунктови за евакуацију су обезбеђени, а специјална опрема и возила за превоз људи су у приправности.

Градоначелник Оренбурга Сергеј Салмин позвао је становнике приградских села да се хитно евакуишу због пораста нивоа реке.

„Стање је критично већ у једном дану ниво воде на Уралу је порастао за 91 центиметар, а то је већ изнад алармантних вредности“, навео је Салмин.

Позвао је све да оду код родбине, пријатеља или у привремени смештај који је обезбеђен.

„Понесите са собом лична документа свих чланова породице, новац и драгоцености, лекове који су вам потребни и основне потрепштине. Затворите прозоре и врата. Не остављајте кућне љубимце“, поручио је градоначелник.

Надлежни су обезбедили шест привремених смештајних капацитета за евакуисане становнике.

Више од 200 полицајаца помаже припадницима сектора за ванредне ситуације у току операција, у обезбеђивању путева и евакуацији у зони поплава, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Напомиње се да ће додатне снаге бити ангажоване како би се што пре обновила документација коју су мештани изгубили усред поплава.

У Орск су долетела два авиона Ил-76 са више од 100 припадника сектора за ванредне ситуације, 20 чамаца, пет јединица за теренску опрему, опремљени прслуцима за спасавање и ронилачком опремом.

Отпремљене су и машине које могу да испумпају до 350 литара воде у секунди.

Према последњим подацима, поплављено је 1.825 стамбених објеката, 5.242 парцеле у 95 насеља. Евакуисано је више од 3.000 људи, укључујући 721 дете.

Извор: РИА

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ