Идвајамо Свет

ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО: Русија у чуду

Председник Украјине Владимир Зеленски први пут је споменуо могућност да Русија учествује у разговорима о „мировном плану“ за решавање ситуације у Украјини, али тек након што тај план буде одобрен на конференцији у Швајцарској.

„Ми ћемо припремити план и ја мислим да ће неке тачке бити готове и да ћесадржати конкретне детаље о томе шта треба да се уради већ на првом састанку. А након тога ћемо припремити свеобухватан план и, наравно, неки преговарачи ће га (план) представити руским представницима, али тек након што формирамо заједничко мишљење“, рекао је Зеленски у интервјуу за немачки лист „Билд“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је поновио пређашњи став да верује да „није потребно“ присуство Русије на предстојећој мировној конференцији у Швајцарској.

Подсећамо, Швајцарска ће у јуну бити домаћин мировне конференције о Украјини, која ће бити одржана у близини града Луцерна. Русија неће бити присутна на догађају. Портпарол амбасаде Русије у Берну Владимир Хохлов раније је рекао за Спутњик да Швајцарска није послала Русији позив за учешће на самиту о Украјини, али да Москва у сваком случају неће учествовати.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Како је саопштило Министарство спољних послова Швајцарске, на мировну конференцију ће бити позвано око 120 земаља на нивоу лидера држава и влада.

Москва је раније више пута истицала да је спремна за преговоре, али да је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. Запад стално позива Русију на преговоре за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ