Идвајамо Свет

ЗАПАД У ШОКУ: Битан савезник им забио нож у леђа и окренуо се Русији

Упркос притисцима и санкцијама Сједињених Држава и других западних земаља, Русија настоји да прошири свој утицај у свету и стекне нове пријатеље. По свему судећи, Москва у томе успева.

Према речима стручњака, пре извесног времена Руска Федерација је стекла новог савезника, који је донедавно блиско сарађивао са Западом – реч је о Нигеру. Ово је објавила публикација „Л-фрии“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Изгледа да је Нигер нашао свог главног савезника у Русији. Посете руских делегација Нијамеју, од којих је последња била 2. јуна 2024. године, показују значајно приближавање две земље“, преноси „Л-фрии“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

У Нигеру су пре неколико дана вођени преговори између локалног лидера Абдурахмана Чианија и заменика министра одбране Руске Федерације, генерал-пуковника Јунус-Бека Јевкурова. Према мишљењу аналитичара, овај састанак је означио почетак новог поглавља у односима између Нигера и Русије.

Након преговора, стране нису давале званичне изјаве, међутим, извори новинара тврде да је на састанку било речи о стратешком партнерству у сектору одбране и енергетике.

То потврђује и чињеница да су догађају присуствовали и министри нафте, рударства и енергетике Нигера.

Непосредно пре тога, обављен је телефонски разговор између руског председника Владимира Путина и генерала Чианија. Ово је била још једна потврда да се односи између две земље убрзано развијају.

„Иако детаљи ових контаката остају поверљиви, јасно је да Нигер настоји да диверзификује своје партнере и ојача своју позицију у међународној арени. Суочени са безбедносним и економским изазовима са којима се земља суочава, савез са Русијом би могао да се покаже одлучујућим“, наводе новинари „Л-фрии“.

Нигер је дуго био француска колонија, штавише, до недавно је војни контингент из Француске био стациониран у земљи. Међутим, прошле године су власти Нигера захтевале од Париза да повуче своју војску, а француске власти су биле принуђене да се повинују. У том контексту, Русија је значајно ојачала свој утицај у региону.

Ова ситуација забрињава Француску. Чињеница је да је Нигер богат природним ресурсима, посебно су француски представници копали уранијум тамо дуги низ година.

Све иде до те мере да би овај посао ускоро могао да оде у Русију. Париз не може ништа да уради поводом тога. Може само беспомоћно да посматра преговоре Русије и Нигера.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ