Идвајамо Свет

ПЕДИ ЕШДАУН И БРИТАНЦИ НЕ ДАЈУ СРБИЈИ У ЕУ: Уколико Брисел прими Београд пре Сарајева БИЋЕ НОВОГ РАТА НА БАЛКАНУ!

Бивши високи представник међународне заједнице у Сарајеву, Педи Ешдаун, упозорио Е да би се поново могла суочити са сукобима на Балкану уколико изолује БиХ. У случају да Србија уђе у Европску унију пре БиХ, Ешдаун предлаже Бриселу да онемогући Србима из Републике Српске и Федерације да користе пасоше Србије све док и БиХ не приступи ЕУ

Британски медији пишу да је Ешдаун изјавио да Европска унија склопљених очију улази у нови сукоб уколико дозволи да Србија уђе у ЕУ те на тај начин у потпуности изолује БиХ, пренео је сарајевски Дневни аваз.

Приступање Србије Европској унији могло би, пема Ешдауну, да заустави реформе у БиХ и на крају БиХ претвори у коначни циљ држава попут Турске и Русије.

– Тада ће сваки Србин у Босни и Херцеговини имати други пасош и моћи ће путовати по Европској унији. У том тренутку уопште неће бити никаквог интереса за будуће реформе у БиХ – рекао је Ешдаун.

Како каже, то значи да ће Бошњаци бити једини народ који је изостављен, изолован и окружен непријатељима исто као и 1992.

– Европска унија, коју подржавају западне силе, у незнању реализује планове Слободана Милошевића, Фрање Туђмана, Радована Караџића и Ратка Младића – навео је он.

Британски Експрес наводи да ЕУ планира да прими Србију и Црну Гору, Албанију, Македонију, Косово и БиХ до 2025. године, али да гранични спорови и даље остају нерешено питање.

– Мислим да Бошњаци више никада неће допустити да буду изоловани као што су били 1992. године, окружени непријатељима и без будућности у Европи. Уколико не решите овај проблем, ја не видим да то онда неће значити повратак у сукобе – казао је Ешдаун.

Бивши високи представник у Босни и Херцеговини такође је рекао да би Брисел могао да избегне нови сукоб привременим заустављањем Срба с двојним пасошима да путују по ЕУ све док БиХ не испуни услове потребне за приступ.

– Хоћу рећи да било који Србин у Србији, ако би се придружила ЕУ, може доћи у Европу на основу њиховог пасоша, али свако ко има други пасош у БиХ не може доћи у Европу све док БиХ не постане чланица ЕУ – предложио је Ешдаун.

Уверен је, закључио је, да у БиХ више неће бити рата, али да повратак у сукоб значи препуштање БиХ турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану и руском председнику Владимиру Путину.

 

 

Извор: Б92/vesti-online.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ