Свет

САДАМОВО ПРОРОЧАНСТВО: Амерички агент открио да га оно што му је рекао ирачки „диктатор“ ПРОГОНИ И ДАН ДАНАС!

Садам Хусеин ухапшен је 13. децембра 2003. у операцији „Црвена зора“ , а пошто је ухваћен амерички истражитељи су приметили да је некада моћни диктатор потпуно изгубљен и да нема појма шта се догађа у Ираку.

Годинама пре него су га америчке снаге ухапсиле, Садам није знао какве потезе вуче влада у Ираку, био је потпуно окупиран писањем књиге и није обраћао пажњу на то што ради војска и његови људи у влади, открио је у својој књизи Џон Никсон, бивши аналитичар ЦИА и човек који је први испитивао Садама после хапшења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Приликом хапшења жалио се на модрице и посекотине, није чак имао никакав план како да одбрани Ирак, открива Никсон, који је осим испитивања био задужен за потврду Садамовог идентитета пре него што Америка објави вест да је ухапшен.

Рекао је да је и после хапшења, Садам био арогантан, а према Никсоновим речима, врло је вероватно да ни сам није био свестан да је то његов крај. Он је детаљно испитиван, под надзором ФБИ, а програм је названом „Пустињски паук“. Они су у рукама имали најпознатијег затвореника на свету. У међувремену је почело и суђење (октобар 2005).

Хусеин је током суђења између осталог рекао да „никад није имао хемијско оружје, јер да јесте, употребио би га против САД“, као и то да је „Америка искористила 11. септембар како би неоправдано напала Ирак“. Он је 5. новембра 2006, проглашен кривим по свим тачкама оптужнице, и осуђен на смрт вешањем.

Агента ЦИА Никсона Садам је гледао погледом пуним мржње, а Никсон је почео да поставља питања: „Када сте последњи пут видели своје синове?“ На то му је Садам одговорио питањима: – Ко сте ви? Јесте ли ви војни обавештајци? Одговорите ми! Реците ко сте!

На испитивању је тврдио да није планирао убиство председника Буша старијег, а онда је изговорио речи које данас с оним што се догађа у Ираку звуче прилично језиво: „Нећете успети. Видећете да није лако управљати Ираком!“

Никсон данас, деценију после Садамовог погубљења, признаје да је ирачки диктатор био у праву: „Те његове речи прогоне ме и дан-данас!“, рекао је Никсон. То Садамово упозорење односило се на тежину владања подељеном земљом која ни данас, 11 година после његове смрти, није пронашла мир, због чега и данас свакодневно узима жртве.

Бивши саветник за националну безбедност Мувафак ал-Рубаи је надгледао вешање и открио детаље везане за тај догађај. „Да ли је био злочинац? Јесте. Убица? Јесте. Крвник? Јесте. Али је остао снажан до краја“, тврди Рубаи.

Он се сећа како је Садам ушао у просторију затвора где је требало да буде погубљен. Носио је сако и белу кошуљу, понашао се нормално и опуштено, не показавши ни трунку страха. Нисам од њега чуо ни реч о покајању, није се помолио Богу за милост, нити је тражио опроштај.

 

Извор: Kurir.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ