Свет

ПРОГЛАШЕНА ОПАСНОСТ НА СРЕДОЗЕМЉУ! Русија упутила упозорење свим РАТНИМ бродовима и ваздухопловима!

Американци су одмах реаговали

У војним вежбама на Средоземном мору Ваздушно-космичких снага и поморске флоте Русије учествоваће 26 бродова и 34 летелице, саопштио је на брифингу главни командант руске морнарице Владимир Корољов, који ће руководити маневрима.

Вежбе ће бити одржане од 1. до 8. септембра. У њима ће учествовати бродови Северне, Балтичке, Црноморске флоте и Каспијске флотиле, као и стратешки авиони.

– Укупно ће у вежбама учествовати 26 борбених бродова и бродова морнарице, укључујући и две подморнице, као и 34 летелице. Адмиралски брод групе је ракетна крстарица ’Маршал Устинов‘ Северне флоте – навео је Корољов.

Према његовим речима, у оквиру вежби ће се одржати летови стратешких носача ракета Ту-160, противподморничких авиона Ту-142 и Ил-38, као и ловаца Су-33 и авиона Су-30СМ поморске авијације.

Он је додао да је неопходно да се одраде задаци противподморничке борбе и противваздушне одбране, заштите поморске комуникације, борба против пиратерије и помагање бродовима у невољи, као и спровођење практичне ракетне и артиљеријске паљбе.

Корољов је нагласио да је у склопу строгог поштовања норми међународног права и безбедности, подручје извођења војних вежби проглашено привремено опасним за пловидбу.

Реакција Пентагона

Министарство одбране САД очекује да ће се руски бродови понашати „безбедно и професионално“ током септембарских војних вежби на Средоземном мору.

– У току смо медијских извештаја о руским вежбама. Америчка морнарица је традиционално присутна на Средоземном мору и светским морским путевима, као и свака друга земља, слободно функционишемо у међународним водама – рекао је портпарол Пентагона Ерик Пејхон.

 

Извор: Srbija Danas/rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ