Србија

СИНИША МАЛИ О ПОВЕЋАЊУ ПЕНЗИЈА: Од октобра примања пензионера већа и већа

БЕОГРАД – Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је вечерас да ће повећање пензија у Србији почети од октобра, а да њихово повећање даље зависи од привредног раста.

„Као што је председник Србије Александар Вучић рекао, пензије ће у Србији бити све веће и веће. Од октобра почиње повећање, затим иду новембар и децембар. Повећање наредне године зависиће од тога какви ће нам резултати бити у буџету, а размишљамо о даљем повећању пензија“, рекао је Мали гостујући на РТС-у.

Он је истакао да је то резултат одговорне економске политике и резултата који су постигнути у претходних пар година, подсећајући да Србија има суфицит у буџету већ трећу годину за редом.

„Поред тога што на одговоран начин водимо економску полтику ове земље и када зарадите више, имате простора за повећање пензија на здравој основи“, оцени је Мали.

Он је напоменуо да нико не треба да брине да ли се укида или не индексација.

„Влада је показала да не доноси политичке одлуке, као што је то неко раније доносио, већ економске одлуке. И зато нема разлога да се пензије не повећавају и више од неке индексације, ако резултати остварени превасносно у привреди то омогућавају“, истакао је Мали.

Он је указао да управо измене дају Влади за право да повећа пензије и више него што то, како је навео, говори нека индексација.

„Зато инсистирамо на томе да наши најстарији суграђани добију више уколико резултати у нашој привреди буду бољи, а протеклих година смо показали да можемо одговорно да водимо економску политику ове државе и да имамо и рекордне стопе раста, рекодно ниске стопе незапослености и вишак у буџету трећу годину за редом“, навео је министар.

Упитан када ће бит укинут закон о привременом умањењу плата у јавном сектору, Мали је навео да ће се о томе разговарати с Међународним монетарним фондом од следеће седмице па до краја септембра, те да ће након тих разговора влада изаћи са својим предлогом“, прецизирао је Мали.

Историјска посета Кини у сваком погледу

Српски министар финансија Синиша Мали оценио је вечерас да је посета председника Србије Кини била историјска у сваком погледу, јер се по пети пут сусрео с једним од два најмоћнија човека на планети за само четири године, као и због тога што је делегација Србије том приликом потписала 11 нових инвеститицоних уговора вредних преко три милијарде долара.

Мали је у интервјуу за РТС пренео своје утиске са састанка председника Србије и Кине, истичући да је поносан што је био део тог тренутка.

„Председник Кине Си Дјипинг рекао је да постоји огромно поверење између Вучића и њега и да је то основа за челично пријатељство српског и кинеског народа. „Он је рекао ‘челични пријатељи су најбољи од добрих пријатеља'“, пренео је Мали, оцењуући да се ти добри односи двојице председника преливају и у пословну сферу.

Он је подсетио да је спрска делегација у Кини потписала 11 споразума укупне вредности преко три милијарде долара.

Један од њих се односи на преузимање РТБ Бора и вредан је милијарду и 460 милиона долара, који ће бити инвестирани у РТБ Бор у наредних шест година.

„Замислите како ће да излгеда исток Србије, Бор, Мајданпек и Горњ Милановац након толиких инвестиција“, рекао је Мали указујући да ће ова инвестиција добринети повећању БДП-у Србије од 1,5 одсто на годишењм нивоу.

Фабрика гума Шандонг Линглонг инвестираће милијадру долара у нову фабрику у Зрењанину, а још два уговора с кином се односе на тај град, додао је министар.

Најавио је да ће се градити и индустријски парк у Борчи – највећи кинески индустријски парк у Европи, као и да се ту очекује долазак преко 1.000 компанија са 10.000 радних места.

„Сада видите колико је важан однос с Кином, колико је то важних уговора и нових радних места и подстицаја за развој наше привреде и зато је ово била историјска посета у сваком погледу“, закључио је Мали.

 

Извор: Kurir.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ