Србија

СКАНДАЛОЗНО! ДА ЛИ НАТО ПРИСИЉАВА Србију да постане чланица алијансе!?

У 2017. Војска Србије учествовала је у 20 војних вежби са НАТО или земљама чланицама Алијансе, а до краја ове године биће домаћин две мултинационалне вежбе под окриљем НАТО.

Сарадња Војске Србије са оружаним снагама НАТО била је тема конференције коју је организовао Атлантски савет Србије.

Представници Војске Србије на скупу су истакли да су отворени и опредељени за сарадњу и са земљама Истока и Запада, али да је Србија, резолуцијом Скупштине, војно неутрална.

Милан Ранковић из Управе за међунаордну сарадњу изјавио је да је то “права мера односа и сарадње са свим заинтересованим странама”.

“Сходно томе, Министарство одбране наставиће да води балансирану политику одбране и непрестано ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама у складу са дефинисаним националним интересима и спољнополитичким приоритетима”, изјавио је Ранковић.

Шеф канцеларије НАТО у Београду Ћезаре Маринели изјавио је да не присиљавају Србију да постане чланица НАТО.

“То нам није неопходно. На Србији је да одлучи да ли ће то постати чланица или неће, то је ваша одлука. Колико ће сарађивати са НАТО, то је такође одлука Србије. Ми можемо да понудимо много могућности, обука. Ми нудимо знање 29 земаља и можете одабрати шта год хоћете. Такође, уколико Србија жели да сарађује са другим државама – Русијом, Белорусијом – то за нас асплотуно није проблем”, тврди Маринели.

 

Извор: N1

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ