Србија

Министар културе: Ако је ријалити део културне понуде, онда смо у огромном проблему

Гост Јутарњег програма Прве телевизије био је министар културе и информисања Владан Вукосављевић

ИЗЈАВА министра културе Владана Вукосављевића да ријалити програмима није место на телевизијама са националним фреквеницијама изазвала је буру и поделе мишљења шта је посао министра културе.

„Посао министра култура је да износи ставове и мишљења о медијма и појавама које се тичу културе. То није спорно, али та изјава је неком засметала“, каже Вукосављевић.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да посао министра културе и Владе није да коментарише такве ствари, већ да то треба да ради регулаторно тело.

„Мислим да је премијерка делимично у праву, можда је била затечена тим питањем. Нисам са њом разговарао о томе. Тачно је Влада не треба да се мешајау у рад приватне телевизије, то је неспорно и неупитно. Када нека телевизија добије националну фреквенцију онда значи да постоји удео државе у неким реалацијма, јер немају све телевизије националну фреквенцију. Људима треба објаснити ствари.

Идеја је да се приватним телевизијма даје концесија и да оне својим програмом треба да обогате понуду коју Јавни сервис не може да обухвати. У закону о електорнским медијма постоје одредбе да ти поргами морају да повећавају културну и духовну понуду.

Ако се овакви садржаји (ријалити програми) сматрају делом културне и духовне понуде, онда смо ми код друштво у проблему. Овде није проблем у називу програма, већ о чему се ради и говори у њему. Ријалити није измишљен у Србији, они постоје у целом свету “, каже Вукосављевић.

Вукосављевић је изјавио и да не осећа да су му колеге окренуле леђе, јер како каже ни он не коментарише рад осталих мистарстава.

Додао је и да не страхује од смене.

 

Извор: B92net

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ