Србија

ПОЛИЦИЈА ИЗДАЛА ЦРВЕНО УПОЗОРЕЊЕ ГРАЂАНИМА! Ако вас позове НЕПОЗНАТ БРОЈ и пита „Да ли ме чујете?“ не смете ОВО да одговорите!

Фото: Pixabay.com

Поделите ове информације са свима које познајете!

Ако чујете на телефону ово питање, моментално прекините везу и не одговарајте на питање ни под којим условом.

Широм света је ово проглашено као „црвено упозорење“ од стране полиције и преварантима је циљ да од вас чују реч „Да“.

Одговор “Да” би одмах након тога уследио и тада вас преваранти држе у шаци. Полиције широм света су прихватиле ово упозорење као озбиљно. Многи људи су пријавили да су их преваранти звали и покушали да привуку њихову пажњу.

То значи да је ризик и даље на снази. Свако би требало да буде на опрезу ако добије чудне телефонске позиве од непознатих бројева.

Ево како преваранти функционишу:

Добијете позив од непознатог броја и јавите се. Глас са друге стране везе (који може бити роботски) пита: “Да ли ме чујете?” или слично питање. Након тога се ваше “Да” снима.

Ако неко наседне на превару и каже “Да”, преваранти почињу да наплаћују услуге које никада заправо нисте пријавили. Они ће звати како би од вас захтевали враћање кредитне картице или новца, користећи ваше “Да” као доказ да сте се пријавили за сервис. Срећом, ваш одговор не значи да сте заиста потписали било какав уговор.

Ако одговорите “Да” случајно и инстиктивно, не паничите. Ви не дугујете паре ономе ко вас је позвао, само зато што он има ваш снимљен глас.

Они ће вас можда активирати за неке производе и почети да шаљу рачуне, али све док им не дате информације о кредитној картици, нећете остати без новца. Ако примите позиве који захтевају исплату од вас или покушају да вас преваре, запишите број и пријавите га полицији.

Такође је добра идеја да обратите пажњу на телефонске рачуне и кредитне картице након што примите овакве позиве. У случају да откријете информације о својим финансијама, обратите пажњу на чудне рачуне који могу да се појаве на вашој кредитној картици.

Према речима “Fox News”-а, свако би требало да предузме следеће мјере безбедности: не јављајте се на број који вам је непознат, не одајте никоме своје личне податке, не потврђујте свој број преко телефона, не одговарајте на питања преко телефона.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Alo.rs/ M. I.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ