Србија

Приштински медији откривају поверљиви документ Брисела: Промена граница довешће до насиља

Промена граница на Косову не би прошла без насиља, наведено је у поверљивом Извештају сачињеном за потребе Европског савета за спољне односе, пише „Коха диторе“.

Извештај, у који је приштински лист имао увид, садржан је на три стране, а приредили су га Норберт Ретген, актуелни председник Одбора за спољне послове у немачком парламенту и Роберт Купер, бивши супервизор у техничком дијалогу Београда и Приштине, а на основу разговора са амбасадорима више европских земаља у Приштини.

Наведено је да је косовски председник Хашим Тачи почео да губи подршку страних посматрача на Косову, док би међу противницима његове идеје за промену граница и размену територија, могли да буду и премијер Рамуш Харадинај, председник парламента Кадри Весељи, као и опозициони покрет Самоопредељење.

„Обе стране у дебати о идеји ’корекције граница‘ јасно су дефинисане: премијер Рамуш Харадинај, председник парламента Кадри Весељи, и Самоопредељење противе се идеји, док је председник Хашим Тачи главни заговорник“, стоји у поменутом извештају.

Ретген и Купер указују да су, упркос свим разликама у ставовима земаља о идеји територијалне размене, европски амбасадори са којима су разговарали јединствени у ставу да до промена границе не може доћи мирним путем и да би то подстакло Србе на исељавање с Косова.

„Коха“ преноси и да у завршном делу извештаја пише да су две идеје, Заједница српских општина и визна либерализација за Приштину, како се наводи, мртве.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ