Србија

Лепе вести: Пензионерима новчана помоћ два пута годишње

Спекулише се да ће износ бити већи од досадашњих

Сви пензионери у Србији са примањима нижим од 32.285 динара од следеће године имаће право на новчану помоћ, пишу „Новости“.

Овај лимит утврђен је према потрошачкој корпи и представља у просеку две трећине њеног тренутног износа. Како лист пише, очекује се да помоћ буде исплаћивана два пута годишње, за око 1,3 милиона корисника, а колико ће бити износ зависи од стања у државној каси.

Спекулише се да ће износ бити већи од досадашњих, који су били 5.000 динара, с обзиром на то да готово пола милиона најстаријих неће бити обухваћено као раније.

У 2016. је за једнократну помоћ за све пензионере издвојено око 8,5 милијарди динара, док је прошле године у ове сврхе из државне касе дато 8,85 милијарди. Уколико би исти износ и сада био издвојен, због мањег броја корисника, могло би се очекивати да пензионери добију око 7.000 динара.

У недавно усвојеним изменама Закона о ПИО стоји да ће Влада утврђивати када је та помоћ неопходна за већину корисника, као и износ који ће им бити исплаћиван, али се већ може чути да су могуће исплате у пролеће и на јесен.

На тај начин ће новац намењен пензијско инвалидском осигурању моћи да се користи и за исплату новчане помоци пензионерима са најнижим примањима.

– Посебним чланом закона планиран је овај нови вид помоћи најстаријима – каже Момо Чолаковић из ПУПС-а, док председник Савеза пензионера Србије Ðуро Перић сматра да је добро што је новчана помоћ сада посебна категорија, јер ће то бити спасоносно за пензијски систем.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ