Регион

И ја сматрам да Република Српска може да буде независна! Дачић о провокацији Комшића: Ако не поштује он нас, видеће реакцију

Комшић би морао да зна да је он сада на челу БиХ, у колективном органу и да је спољна политика те државе само оно што је одлука Председништва

Босна и Херцеговина није признала Косово и, ако чланови Председништва не поштују територијални интегритет Србије, треба да знају да ће изазвати реципрочну реакцију, поручује шеф дипломатије Ивица Дачић поводом изјаве Жељка Комшића да је за њега Косово независна држава.

Министар спољних послова Србије примећује да новоизабрани хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић још није ни ступио на дужност, а већ се, каже, потрудио да провоцира Србију изјавом да сматра да је Косово независна држава.

– И ја лично сматрам да Република Српска може да буде независна држава кад то може и Косово, али Србија има званичну спољну политику по којој признаје територијални интегритет БиХ – рекао је Дачић за Тањуг.

Како је додао, Комшић би морао да зна да је он сада на челу БиХ, у колективном органу и да је спољна политика те државе само оно што је одлука Председништва.

– БиХ није признала Косово и, ако чланови Председништва не поштују територијални интегритет Србије, треба да знају да нарушавају пријатељске односе, као и да ће изазвати нашу реципрочну реакцију. Уместо тога, боље је да се окренемо сарадњи и заједничкој будућности – закључио је Дачић.

Изабрани члан Председништва БиХ из редова хрватског народа Жељко Комшић рекао је за Дојче веле да је за њега Косово независна држава, али да је са Милорадом Додиком у Председништву мало вероватно да БиХ промени одлуку о Косову.

 

Извор: Telegraf.rs / Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ