Регион

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ: Полиција одводи оца двоје деце док малишани ВРИШТЕ И ПЛАЧУ јер неће да иду код мајке

Фото: Инстаграм принтскрин

Друштвеним мрежама се шире снимци јучерашњег привођења оца двоје малолетне деце из Подгорице. На снимку се види да деца свим силама не желе да иду са мајком и да се свим силама труде да се то не догоди.

Присутни, социјални радници и припадници Управе полиције нису реаговали на немиле сцене, а снимке су направиле окупљене комшије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Полиција је, како се наводи на друштвеним медијима, привела оца наочиглед деце која вриште за њим и покушавају да га одбране од полиције. На снимку се виде деца како плачу, вриште и дозивају оца кога одводе у полицију. Син се у једном тренутку чврсто држао за оца док га је полиција водила у патролна кола.

Шта је довело до оваквог понашања надлежних и хапшења оца, за сада се не зна.

Покренута петиција

Грађани су, како наводи црногорски портал ЦДМ, покренули онлајн петицију за Хитан поступак враћања деца оцу. У образложењу петиције се наводи да је мајка напустила децу док су били мали, отишла са другим човеком, без дана уплате алиментације.

Отац је, како кажу, омиљен у комшилуку, вредан и крао је дрва да би прехранио породицу. Због те радње је осуђен на месец дана затвора, ухапшен наочиглед деце, а на овај начин “социјална служба” одузима децу.

– Девојчица је успела да побегне и сакрила се у кућу код комшије који није дозволио да је одведу, а дечака су повели. Молим Вас да потпишете и да покушамо сви заједно да их спасимо и ублажимо трауме овој деци – пише у образложењу петиције.

МФСС: Предузете мере, не објављујте видео садржаје

Поводом немилог догађаја који је постао виралан и којим се, нажалост, на најгори начин крши право на приватност деце која је загарантована како законима државе Црне Горе, тако и УН Конвенцијом о правима детета, чија је потписница и наша држава, оштро осуђује поступање свих одраслих учесника у овом догађају, како службених лица, тако и грађана, саопштено је из Министарства финансија и социјалног старања (МФСС).

– С тим у вези, Министарство финансија и социјалног старања обавештава јавност да је у оквиру својих надлежности предузело све расположиве мере, како за заштиту права и добробити деце, тако и ради утврђивања одговорности свих учесника овог догађаја и о томе ће повратно известити јавност – истиче се у саопштењу МФСС, преносе подгоричке „Вијести“.

Они су додали да је добробит и здравље деце приоритет свих приоритета и да сви запослени у државним службама, а нарочито надлежни за поступање према деци морају бити свесни тога.

– Овом приликом позивамо све запослене у Центрима за социјални рад, али и сва остала лица, да у поступању према деци буду нарочито пажљиви и обазриви. Такође, Министарство апелује на јавност да је заштита најбољег интереса деце приоритет целог друштва и да се видео садржаји на којима се виде деца не објављују по друштвеним мрежама, јер се деца тиме додатно виктимизују, крше њихова права и угрожава добробит – закључује се у саопштењу МФСС.

Министар Спајић: „Престаните да делите снимке“

Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић најоштрије је осудио учеснике овог догађаја и обећао да ће учинити све како би се утврдила њихова одговорност и на Твитеру осудио овај догађај који се догодио јуче.

Министар Спајић замолио је грађане да престану са дељењем видео снимка на друштвеним мрежама, како би се заштитила деца која су, како је рекао, већ претрпела стрес.

– Најоштрије осуђујем све учеснике јучерашњег догађаја, и јавно обећавам да ћу учинити све како би се утврдила одговорност свих учесника као и спровели одговарајући дисциплински поступци. Молим све грађане да обуставе свако даље дељење садржаја овог немилог догађаја и бар тиме заштите децу која су већ претрпела велики стрес због неодговорности и немара службених лица – навео је Спајић.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ