Србија

Београд и Приштина ће морати да предузму политички тешке ствари, из САД послата порука: Обе стране морају имати у виду да је ствар хитна

– Оно што бисмо ми волели да се постигне је потпуна нормализација односа између Београда и Приштине, а то је сложен изазов – поручио је заменик помоћника државног секретара

Заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер је поводом питања да ли би споразум Београда и Приштине морао да значи и признање независности Косова рекао да преговарачи треба да постигну потпуну нормализацију односа и да сами дођу до тога, али да ће се од обе стране тражити да предузму крупне и политички тешке ствари.

– Нисмо ми ти који преговарамо. Желимо преговарачима да дамо простора да постигну резултат који се може описати као потпуна нормализација односа. Ја сада не бих унапред дефинисао како то изгледа, хтели бисмо да преговарачи сами дођу до тога, али јасно је да ће се од обе стране тражити да предузму неке крупне и политички тешке ствари, да би постигле такав исход – рекао је Палмер у интервјуу за РТС.

Он је говорећи о решењу за Косово истакао и да нема „бланко чекова ни црвених линија“, али да би до договора Београда и Приштине требало да дође што пре.

– Оно што бисмо ми волели да се постигне је потпуна нормализација односа између Београда и Приштине, а то је сложен изазов – поручио је заменик помоћника државног секретара.

Он је истакао и да би сваки договор по природи морао да буде вишедимензионалан и да би имао и безбедносни апект, и политичку и економску компоненту и нешто о имовини Српске православне цркве на Косову, као и о Газиводама, и о Трепчи.

– Дакле, био би то комплексан договор, а нама је само битно да буде овде постигнут, да буде трајан и примењив. Спремни смо да саслушамо било који договор који две стране постигну, а који испуњава те услове – истакао је Палмер.

Према његовим речима, све су то сложена питања, али се не почиње од нуле, јер су обе стране већ о њима размишљале.

– Мада ми немамо никаквих крајњих рокова, ипак се осећа да треба брзо радити, осећај хитности је ту јер процес мора да се креће, морамо да осетимо да се нешто решава – истакао је он и додао да не мисли да ће процесу или било којој од страна, помоћи уколико се процес буде одуговлачио.

– Зато бисмо волели да се пожури и да преговарачи обе стране имају у виду да је ствар хитна и да мора да се постигне споразум са којим се и једни и други слажу – истакао је Палмер.

Упитан да ли би тај споразум могао да подразумева размену територија и померање граница, Палмер је рекао да се не би упуштао у детаље, јер нису видели никакав предлог споразума.

ПОЛИТИКА САД ЈЕ ПОСТАЛА ФЛЕКСИБИЛНИЈА

Волели бисмо да две стране доду до најбољег могућег договора. Ми ћемо погледати оно што нам донесу, а са чим се слажу оба друштва и сви сматрају добрим решењем, и добро цемо промислити, и ако имамо неких примедби на неке детаље, ми ћемо их јасно изнети – рекао је Палмер.

Упитан колико је тачно да је политика САД постала флексибилнија због промена у унутрашњој политици, због нових људи у администрацији који на Балкан другачије гледају, Палмер каже да је америчка политика живо биће.

– Мења се са временом и околностима и то је нормално за један процес креирања политике. Ако погледате позицију Америке, видећете да се више ради о томе где је Београд, где је Приштина, какви су њихови односи, како стоје преговори и како Америка све то види и узима у обзир реалност са терена, него што је у питању неки наш унутрашњи процес – указује Палмер.

Он напомиње да су циљ и приоритети САД исти, да желе пуну нормализацију односа Београда и Приштине, да се и шири регион Балкана укључи у евроатлантске токове.

– То је доследна америчка политика која се спроводи већ годинама и остаје иста и данас, каква ће бити и сутра – поручио је Палмер.

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ