Свет

ЧЕКА НАС АПОКАЛИПСА: Ових 5 катастрофа Земља више не може да избегне! Америка у највећој опасности!

На основу геолошких, метеоролошких и бројних других мерења, научници су предвидели које би природне катастрофе могле да погоде Земљу у блиској будућности…

Велика соларна олуја до 2025.

Највећа природна катастрофа која ће врло вероватно погодити Земљу прети нам од Сунца. Оно има свој циклус активности – односно периоде смањене и појачане активности, попут Сунчевих бакљи и Сунчевих пега, у зависности од самог циклуса.

Највеће недавно пражњење забележено је у јулу 2012, после короналне експлозије (цоронал масс ејецтион, ЦМЕ) која је прошла кроз Земљину орбиту и погодила свемирску станицу Стерео-А . Током ЦМЕ избацују се облаци магнетизоване плазме тешке милијарду тона, а она се понаша као електромагнетни пулс који утиче на електронику на Земљи.

Соларна олуја садржи Сунчеву бакљу, високе нивое УВ зрачења, енергетске честице које уништавају кључне делове сателита и бројне масовне короналне експлозије.

Земља је избегла катастрофу 2012, али научник Пит Рајли на основу анализе записа соларних олуја из протеклих 50 година сматра да наредни пут нећемо бити те среће.

Према његовој анализи, постоји 12 одсто шансе да велика соларна олуја погоди Земљу у следећих 50 година, а то ће се највероватније догодити до 2025. Олуја ће ометати радио-уређаје, ГПС, сателитску комуникацију и милионе електронских уређаја широм планете и проузроковати штету од 1 до 2 трилиона долара у првој години након удара. За потпуну санацију биће потребна читава деценија.

Велики земљотрес у Калифорнији до 2045.

Велика америчка геолошка студија показала је да постоји велика вероватноћа за земљотрес магнитуде веће од осам степени Рихтерове скале, који ће рушити све у кругу од неколико хиљада километара од епицентра, и настаје једном у 30 година. Американци га се већ дуже време плаше.

Почеће највероватније из подручја Сан Андреас и уништити све од југа Калифорније до унутрашњости Лос Анђелеса. Више од 300 светских научника направило је путем рачунарских пројекција “реалан сценарио кризе” – предвиђа се ће потрес изазвати пропратне таласе који ће путовати брзином од 11.600 км/х и проузроковати огромну штету на улицама, кућама, мостовима и зградама.

Влада је уложила више од пет милиона долара у развој система за рано упозоравање од земљотреса, али упозорење тренутно стиже тек 10 секунди пре самог земљотреса.

Највећи цунами икада – време непознато

Научници са Универзитета у Лондону у сарадњи са стручњацима на Универзитету Калифорнија, а с доктором Стивеном Вордом на челу, предвиђају да ће вулкан Камбре Вијеха на Канарским острвима еруптирати и успут створити највећи цунами у историји Земље.

Они тврде да је током последњег земљотреса на том подручју дошло до пуцања структуре вулкана, због чега је његова лева страна потпуно нестабилна. Ако до ерупције дође, проузроковаће огромне таласе који ће путовати брзином од 800 км/х и за неколико сати стићи до обале САД, Енглеске, Кариба…

Потапање источне обале САД од 2050 до 2100.

Ураган Сенди који је 2012. погодио САД представља врсту олује која погађа једном у 500 година, а права опасност не лежи од ваздушном вртлогу већ у постепеном повећавању нивоа мора, тврде научници с Института Вирџинија.

Према детаљној студији, ниво мора дуж источне обале САД – од флоридског Ки Веста до канадског Њуфаундленда, констатно расте од 1987. Сваке године море се подиже за око 0,3 милиметра, што је много више него четири пута брже на било којем другом месту на Земљи.

Претпоставља се да ће у Њујорку ниво мора нарасти за 79 цм до 2050, због чега ће трећина града бити потопљена, а поплаве ће осим градова уништити и пољопривреду.

Ерупција планине Фуџи

Након што је земљотрес Тохоку померио копнену масу Јапана, 20 од укупно 110 активних вулкана у Јапану показало је повећану сеизмичку активност.

Водећи стручњаци Јапана верују да до ерупције може да дође сваког дана, а Јапан ће, према мерењима, имати једну масовну ерупцију сваких 37 година.

На листи активних вулкана налази се и Фуџи, највиши вулкан Јапана на 3773 метра надморске висине.

Француски и јапански научници су објавили извештај према којем је Фуџи један од вулкана за које постоје највеће шансе да еруптирају у блиској будућности. Будући да је удаљен око 100 километара од Токија, град ће највероватније покрити тоне пепела, а биће потребно евакуисати више од 750.000 људи.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs/Express.hr

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ