Свет

АМЕРИКА СЕ СПРЕМА ЗА РАТ СА РУСИЈОМ И КИНОМ: Пентагон збија редове и повлачи војнике из Африке!

Пентагон смањује антитерористичке снаге у Африци и проучава да ли може да изведе сличне потезе у другим деловима света у оквиру ширих напора да се пажња америчке војске усредсреди на оно што Вашингтон зове претњама Русије и Кине, наводи АП.

Наводи се да је у кратком саопштењу Пентагона објављено да ће планирано смањење Команде за Африку војске САД за десет одсто у односу на садашњих 7.200 припадника трупа бити изведено у наредних неколико година, али да се неће односити на војне операције у Либији, Сомалији и Џибутију, већ на државе западне Африке.

АП наводи да Пентагон није навео конкретна имена земаља, али агенција подсећа да САД имају тренутно релативно мале војне групе које оперишу у Нигерији, Нигеру, Камеруну и другде.

Наводи се да је Команда за Африку прва регионална америчка војна команда која започиње смањење антитерористиучких снага, али да и друге у Европи, на Пацифику и у другим деловима света разматрају могућност смањења трупа.

То је у складу са жељом министра одбране Џејмса Матиса да се пажња америчке војске усредсреди више на потенцијални сукоб са Русијом и Кином, а мање на ратове против побуњеника као у протеклих 17 година. То је наведено у америчкој националној стратегији одбране која је објављена у јануару ове године.

Наводи се да је ова стратегија заснована на уверењу администрације председника САД Доналда Трампа да је централни изазов за америчку безбедност и просперитет оно што се назива поновним стратешким надметањем с Кином и Русијом. Иако се претње екстгремистичких група као што је Исламска држава у Сирији и Ираку сматрају значајним, оне више нису у главном фокусу америчке одбране.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.s/ Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ