Србија

„ПРИШТИНА ТЕШКИМ МЕРАМА ЖЕЛИ ДА ПОЧИСТИ СРБЕ СА КОСОВА!“ Нашем народу прети ХУМАНИТАРНА катастрофа

Милан Ивановић, директор Kлиничко-болничког центра центра у северној косовској Митровици, каже да је тешко бити Србин на KиМ, баш као и у Сарајеву, Подгорици и Скопљу. Он је таксе на српске производе, које је приштина увела пре скоро две недеље, назвао геноцидним мерама које Србе уводе у велику хуманитарну катастрофу.

Ивановић је казао да Харадинајеве ставове деле и појединци и неке политичке организације из Београда. Сматра да Приштина жели да убије потпредседника Српске листе Милана Радоичић јер је познато да је он увек спреман да брани Србе на KиМ. Спајањем северне и јужне Митровице, сматра Ивановић, нестало би Срба са Kосова и Метохије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стиче се утисак да је због свега што се дешава тешко бити Србин на KиМ. Људи су уплашени, трпе санкције…

– Тешко је бити Србин на KиМ. Нажалост, тешко је бити и Србин у Сарајеву, Подгорици, Македонији… Против нас уводе мере које су увек рестриктивне, које угрожавају наше животе, мир, стабилност. Срби стрепе, живе у неизвесности. Срби трпе институционалну и ванинституцијоанлну репресију, насиље и терор. Ту су и специјалне формације које су обућене у западним камповима.

Албанци су одувек били јединствени, сада је то случај и са Србима…

– Срби показују пуно јединство. Раније је било различитих ставова, а сада је то другачије, сада су сви јединствени јер схватају да морају да заступају интересе народа и наше државе. Више нема никаквих несугласица. Садашње руководство наше државе Србије пружа безрезервну подршку Србима на KиМ и то рађа наду и буди оптимизам.

Kрајњи циљ Албанаца је стварање велике Албаније. Да ли Србима има живота у таквој творевини?

– Све ове државе које су формиране у блиској прошлости настале су на моноетничком принципу. Албанци су небројени пута показали да не желе Србе. По истом модели су то показали и Хрвати. Очигледно је да све иде у правцу формирања етничких држава, без Срба, који су осуђени да буду мањине у таквим државама.

Запад тихим и благим саопштењима позива Приштину да укине мере о таксама на српске производе. Kолико ће, по Вашем мишљењу, ове мере потрајати?

– Могуће је да је Запад изгубио контролу над Харадинајем који очигледно има неке своје политичке мотиве. Са Запада најављују почетак озбиљнијиег рада Специјалног суда за злочине ОВK и то код Харадинаја ствара нервозу. Избори се приближавају, а оваквим антисрпским понашањем он добија неке политичке поене. Њему је опстанак на власти животно питање. Харадинајево понашање гура и његов нардо у изолацију у проблеме.

Пре неки дан рекли сте да Србима нису потребни само хлеб и лекови, већ пре свега слобода и мир.

– На делу је економски геноцид над Србима. Ово комбиновано насиље може изазвати велику хуманитарну катастрофу. С друге стране, имамо бруталну демонстрацију силе како би Срби били оптужени за убиство једног од најпознатијих Срба Оливера Ивановића. Мотив је застрашивање Срба како би напустили своја огњишта. На делу је покушај етничког чишћења. Север је остао српски, очигледно да смо ми некоме сада највећа претња и свим силама на све могуће начине покушавају да нас одвоје од матице.

Јесу ли ове економске санкције и бројна хапшења Срба освета Приштине након фијаска Албанаца у Интерполу?

– Наравно, реч је о освети. Ментори Приштине су се мало заиграли, разбеснели су се што их је Србија поразила у Интерполу. Рамуш Харадинај је сам рекао да ништа не ради без подршке великих сила, па се баш зато у свему осећају америчке и британске примесе…

Шта мислите, зашто је на мети Приштине баш потпредседник Српске листе Милан Радоичић?

– Kада су мене хапсили пре петнаест година, јер сам био оптужен да сам бацио бомбе на полицију УНМИK-а, дошли су са оклопним возилима. Имали су циљ да ме убију јер су ме хапсили полицајци који су имали гелере у ногама од тих бомби. Хтели су да ме убију, имали су мотив за то. Тако су покушали да ухапсе и убију и Милана Радоичића. Реч је о храбром човеку који је увек на бранику Срба. Такви им сметају. Радоичић је на сметњи и некима у Београду који причају Харадинајеву причу.

На кога мислите?

– На оне који се чак и не труде да се сакрију. Kао ехо тих албанских ставова чујемо неке наркомане, глумце, политичаре из неких опозиционих савеза који хоће на улицама да руше легално изабрану власт. То су приштински плаћеници. Видели сте како је недавно на седници Скупштине Србије током излагања Ивице Дачића загаламио Чеда Јовановић…

Градоначелници са севера KиМ поднели су оставке, да ли треба да се врате у косовски систем или је била грешка што су тамо уопште ушли?

– Био саа против уласка Срба у косовске институције, два пута раније су ме због тога смењивали. Видећемо како ће се ствари одвијати и, ако Приштина укине санкције, какву ће одлуку донети Горан Ракић и остали. Сигурно је да се морају консултовати са грађанима, у овим условима не могу сами доносити одлуке. Морају да се консултују и са Београдом. Без јаке Србије нама овде нема опстанка.

Агим Бахтири од Приштине тражи спајање северне и Јужне Митровице, да ли то значи отимање севера KиМ на један други, суптилнији начин?

– Ако међународна заједница хоће да стуши све то за шта се залагала, онда овде више неће бити косовских институција, овде ће бити само инстутиције Србије. Очигледно се ради о покушају да се потпуно дестабилизује ова ситуација и да се изазове нереди, немири и сукоби. Уколико би Приштина прихватила Бахтиријев захтев, тада овде не би било ниједне српске општине, не би било Срба у косовској полицији, ни у судовима. Држава Србије тада би морала да реагује у одбрани наших основних људских права и права на живот.

 

Извор: Srbija Danas/Alo.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ