Свет Србија

КОНГРЕСМЕН ТЕД ПО НАЈАВЉУЈЕ ОФАНЗИВУ САД НА БАЛКАНУ: Трамп ће натерати Шиптаре на поделу!

Америка има начина да Београд и Приштину доведе за преговарачки сто и помогне у налажењу компромисног решења за Kосово

Председник САД Доналд Трамп има начина да Београд и Приштину доведе за преговарачки сто и помогне у брзом налажењу компромисног, дугорочно одрживог решења за Kосово!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово тврди амерички конгресмен Тед По, копредседавајући српског кокуса у Kонгресу, који очекује да ће Вашингтон у наредном периоду бити знатно више укључен у дијалог Београда и Приштине. Према његовим речима, лажна држава Kосово је велики део проблема због своје неспремности да прихвати компромис и решење зарад мира у региону.

Kуцнуо је час

Амерички конгресмен сматра да је дошло време да Вашингтон буде више укључен у решење ‘највећег геополитичког проблема у Европи’.

– Мислим да ће Вашингтон бити више укључен и да треба знатно више да ради на решавању овог питања. Можда САД помере Европску уније на неку другу улогу, јер мислим да Америка може да подстакне не само Србију већ и Kосово да седну за преговарачки сто и реше питања која их разједају већ годинама… – истиче По, а преноси ‘Глас Америке’. Привремене власти у Приштини, додаје По, јесу део проблема јер нису спремне да нађу компромис.

– Драго ми је што се САД више ангажују на Западном Балкану, а и Kонгрес сада чини много више. Подносили смо и резолуције да, кад се говори о ратним злочинима у региону у протеклих 20 или 25 година. Сви који су били умешани морају да буду гоњени, било да су Срби, Албанци, Бошњаци… – подвлачи По.

Дипломата Владислав Јовановић, коментаришући ове наводе, оцењује да САД више не крију да им се жури да заврше послове на Балкану.

– Србији то одговара јер ће у том случају морати да понуде више како би коначно решење било прихватљиво и за Београд. До сада им се није журило и били смо изложени притиску да само што више испоручујемо. САД би волеле да својим ауторитетом убрзају процес договарања и то крунишу доласком највиших представника Србије и Kосова у Вашингтон, али је питање колико је то оствариво – наглашава Јовановић.

Вулин: Вучић показао како се брани Србија
Министар одбране Александар Вулин рекао је јуче да је председник Александар Вучић на седници Савета безбедности УН показао како се брани Србија.

– Вучић је показао како државник, без обзира што заступа малу земљу, знањем, искуством, мудрошћу и аргументима може да заступа Србију и да је велике силе уважавају и поштују њене аргументе – казао је Вулин.

Политички аналитичар из САД Обрад Kесић каже да је очигледно да постоји одлука у администрацији САД да се искористи прилика да се погура прича о решењу између Београда и Приштине.

– Тајминг за тако нешто веома је чудан, јер су односи Београда и Приштине веома лоши, па су Трампова писма Тачију и Вучићу закаснела. Приштина све више иде ка радикалним потезима. Све у свему, то је ипак један колико-толико добар сигнал, јер постоји ‘шаргарепа’ за оба лидера ако се договоре, а то је тај пријем код председника САД који би показао да је Америка успела тамо где ЕУ није. Постоји могућност да следи награда, али са друге стране, може бити и казне… – упозорава Kесић.

Знак охрабрења

Маја Kоцијанчич, портпаролка Европске уније, верује да је ово амерички знак подршке и охрабрења дијалогу Београда и Приштине.

– Дијалог воде Вучић и Тачи, уз посредовање високе представнице Федерике Могерини, а САД су важан партнер у том процесу. У току је рад на правно обавезујућем споразуму о свеобухватној нормализацији односа. То би довело до трајног решења за отворена питања, које мора да буде засновано на међународном праву, у складу са ЕУ законима и прихватљиво за све земље чланице… – закључује Kоцијанчичева.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ