Србија

Америка решила да пресече косовски чвор! Јасна порука амбасадора у Приштини

– Охрабрени смо да видимо шири политички ангажман у вези дијалога са Србијом и надамо се да ће и друге опозиционе странке одлучити да учествују

Америчка амбасада у Приштини тражи од две опозиционе партије, Демокртског савеза Kосова, Исе Мустафе и Покрета Самоопредељење, Аљбина Kуртија, да се укључе у дијалог са Београдом, али и да га не блокирају, пише приштински Зери.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иза Амбасаде су саопштили да није време да опозиција буде ван овог процеса нити да ствара препреке за постизање свеоубхватног решења.

Зери пише да су америчке дипломате у Приштини, како кажу, наводно охрабрени да раде на ширењу политичког ангажмана по питању ангажмана у вези са дијалогом.

– Охрабрени смо да видимо шири политички ангажман у вези дијалога са Србијом и надамо се да ће и друге опозиционе странке одлучити да учествују.

Kао што је председник Трамп рекао у свом писму, „Kосово треба да искористи овај јединствени тренутак и да говори јединственим гласом – наводи се у одговору Амбасаде САД за Зери.

Такође, америчке дипломате упозоравају да није време да се стварају препреке за дијалог са Србијом. „Сада није време да останете са стране или да створате препреке за свеобухватно решење“, наводи се у писму Амбасаде САД.

Kосовска скупштина је раније изгласа резолуцију за дијалог са Србијом и именовале чланове тима, који поред предводе Шпенд Ахмети и Фатмир Љимај.

ДСK и Самоопредељење, међутим, одбијају учесће у том тиму. Обе странке сматрају, наиме, да би требало расписати ванредне парламентарне изборе, односно да влада Рамуша Харадинаја нема легитимитет.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ