Свет

ОПАСНО! АМЕРИЧКИ ДЕСАНТНИ БРОД КРЕНУО КА ЦРНОМ МОРУ! Сумња се да носи НАОРУЖАЊЕ УКРАЈИНИ! Москва одмах реаговала!

Десантни брод америчке ратне морнарице „Форт Макхенри“ у саставу 22. поморске експедиционе групе пролази кроз Дарданели у Црно море, саопштила је прес-служба америчке Шесте флоте на свом налогу на Твитеру

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да такве изјаве „нису помирљиве природе и нису усмерене на зближавање ставова унутар украјинског друштва“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Слање Форт МакХенрија“ у Црно море потврђује нашу колективну одлучност за безбедност Црног мора и јачање односа са нашим савезницима и партнерима у региону“, саопштила је Шеста флота.

Раније је специјални изасланик САД за Украјину Kурт Волкер рекао да Вашингтон мора да размотри могућност повећања свог присуства у Црном мору. Осим тога, он је изјавио да не искључује могућност додатних испорука смртоносног оружја Украјини!

Према речима портпарола Kремља Дмитрија Пескова, односи Москве и Вашингтона постали су жртва провокације коју су украјинске власти организовале у Kерчком мореузу.

Пловидба у мореузима Босфор и Дарданели регулисана је Kонвенцијом из Монтроа из 1936. године.

У миру, црноморске силе имају право да кроз мореузе спроводе ратне бродове који су о томе претходно обавестили власти Турске. За нецрноморске земље постоји низ ограничења. Турска може да затвори мореузе само у случају рата, и то за све зараћене стране.

Извор: rs.sputniknews.com/c6f.navy.mil

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ