loading...
Регион Србија

ШТА АКО СРБИ “СРУШЕ” ГРАНИЦУ НА ДРИНИ као одговор на то што ШИПТАРИ УКИДАЈУ ГРАНИЦУ СА АЛБАНИЈОМ?!

Отворене границе између Србије и Републике Српске и Црне Горе нама Србима никад не би биле дозвољене, а када бисмо то урадили на своју руку, имали бисмо сигурно проблеме, каже Стевица Деђански

Председници Нове српске демократије Андрија Мандић и Демократске народне партије Милан Kнежевић´ покренули су иницијативу код председника Србије Александра Вучића и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика о отвореној граници између Црне Горе, Србије и Републике Српске. Могу ли Срби да добију отворене границе са својом матицом а да им се одмах не пришије епитет “Велика Србија”?

Професор др Стевица Деђански из Центра за развој међународне сарадње каже да је ова идеја занимљива јер показује сав бесмисао онога што раде Албанци и остали.

– Добро је ако то што иницијатива долази од Срба који живе у околним државама које се граниче са Србијом, јер то значи да они траже да имају исти третман од европске заједнице која то дозвољава и Албанцима – истиче он.

Деђански додаје да је добро што то није покренула држава, јер би се, како каже, на нас “сручило и дрвље и камење”.

– Избили бисмо и аргумент којима ми показујемо да то није добро када је реч о потезима Албанаца, то јест, Едија Раме, премијера Албаније. Овако, када идеја потекне од представника Срба из региона, то је боље. Али готово да је сто одсто сигурно да нам други не би дозволили да урадимо тако нешто, а када бисмо урадили на своју руку, вероватно бисмо имали одређене проблеме – оцена је професора Деђанског.

У сваком случају, додаје он, ако ништа друго, добро је да оваквим иницијативама заправо показујемо да постоји политика двоструких аршина.

– Политика не почиње нити се завршава у 2018. или 2019. години него она траје и, историјски гледано, није лоше да се покаже да постоји и оваква идеја. За две-три године нешто може да се промени. Па би Србија и српски народ могли у неком тренутку да се позову на те одлуке – објашњава Деђански.

Поменута иницијатива потекла је после састанка у Председништву Србије на Бадњи дан. Kао образложење у заједничком саопштењу које су издали Мандић и Kнежевић наводи се да је Србија одувек била “моторни замајац Балкана” и указује на “опасне трендове” у региону које је недавно најавио и косовски премијер Рамуш Харадинај, а који се односе на стварање „антисрпске коалиције” коју би чиниле Албанија, Црна Гора, Хрватска, Македонија и тзв. Kосово, али и отварање границе Kосова и Албаније и најаве отварања граница између Албаније и Македоније и Црне Горе.

 

Извор: rs.sputniknews.com

Loading...
loading...