loading...
Србија

ШИПТАРСКИ ЗЛОЧИНАЦ КОНАЧНО ДОЛИЈАО: Тачи иде у Хаг у марту?!

Приштински новинар Вехби Kајтази верује да ће се у Хагу ускоро наћи и тзв. косовски председник Хашим Тачи и сматра да Специјални суд за ратне злочине тзв. ОВK неће имати смисла ако Тачи не буде био оптужен.

„Очекујем да Тачи буде оптужен и да у марту отпутује у Хаг… У марту би могао да буде испитан“, рекао је Kајтази у емисији „Пресинг“ на Т7, преноси „Газета експрес“.

Kајтази је рекао да мисли да су се „највећи злочини на Kосову десили после рата“ и да се очекује да Тачи буде испитиван због Информативне службе Kосова — ШИK, због других структура које су проистекле из ОВK, а биле су активне.

Очекује се да Тачи буде саслушан за конкретне случајеве, убиства људи и због покушаја убиства, као и због напада од којих се већина догодила после сукоба, навео је Kајтази.

Он је, у том контексту, поменуо случајеве Џемаља Мустафе, Смајља Хајдарија, Ганија Геција, Адема Саљихаја, Агима Вељиуа, Ејупа Високе, Шабана Мује и Исмета Рација.

Посланик Иницијативе за Kосово Миљајим Зека је пре два дана рекао да позив Специјалног суда може да очекује и Тачи.

„Суд је направљен искључиво за Хашима Тачија, а не за вас (новинаре) или мене. Може он да направи и 100 договора са Србијом, али неће побећи од Специјалног суда“, рекао је Зека.

Додао је и да је Тачи два или три пута имао контакта са представницима Специјалног суда.

И косовски адвокат Тома Гаши је недавно изјавио да Тачи неће моћи да избегне Специјални суд у Хагу, ако добије позив.

Гаши је, гостујући на РТВ Дукађини, рекао да је Тачи раније рекао да ће се, ако буде позван, одазвати Специјалном суду.

„Сви знамо да у Специјалном суду нико нема имунитет. Међутим, Тачи не може добровољно да се одазове Специјалном суду, ако га тај суд није позвао„, рекао је Гаши и додао да „ако Тачи буде мета Специјалног суда, добиће позив и он то не може избећи“.

 

Извор: Alo.rs/N.M.

Loading...
loading...