Србија

МИНИСТАР ЗДРАВЉА О БЕБАМА У ЗАМРЗИВАЧУ У КРАЉЕВУ: Болница је све урадила по пропису! Крађа беба у Србији немогућа мисија!

По закону Златибор Лончар истиче да је Општа болница у Kраљеву, где су пронађена тела 13 мртвих новорођенчади, испоштовала све потребне процедуре

Данас је немогуће да се замене бебе, свуда је дупли систем контроле и протокола, то је немогућа мисија у Србији!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако је јуче реаговао министар здравља Златибор Лончар на изражене сумње појединих удружења родитеља да иза случаја који се догодио у Општој болници у Kраљеву стоји крађа беба.

„Овде је испоштована процедура! Одрађена је и обдукција. Замислите случај да је дошла нека комисија и да те бебе које су преминуле нису биле ту, да се кренуло у то да се види где су преминуле бебе. Само замислите да нису нашли те бебе… Нема одлуке Скупштине града, па је стигла, нема формиране комисије, нема ни дозволе за спалионицу, и шта мислите да нема беба ни тих потребних дозвола? Рецимо да су узели и сахранили те бебе, па ко би онда могао да убеди некога да те бебе нису неком дате! Шта је проблем, што хоће да се испоштује процедура?!“, запитао се Лончар за Kурир.

Пре два дана откривено је да су тела 13 мртвих беба три године стајала у замрзивачу у Општој болници у Kраљеву. Директор болнице др Зоран Мрвић рекао је да је реч о бебама које су умрле по рођењу у протекле три године, а да родитељи нису желели да преузму тела. Додао је да су све преминуле бебе уписане у општинске књиге и да је над њима обављена аутопсија.

„Тела преминулих беба држимо у замрзивачима по одлуци службе за патологију. Одлука о сахрањивању Скупштине града Kраљева донета је пре три-четири месеца и сада је у току поступак формирања комисије која ће обавити сахрањивање“, рекао је раније др Мрвић и додао да болница није имала могућност да кремира бебе јер њихова спалионица не ради три године. Истакао је и да „није реч о несталим бебама, већ о онима које су умрле природном смрћу“.

Kако је објашњено, тела се налазе на патологији, како налажу прописи, а наглашено је да ће бебе бити сахрањене по закону када буде формирана комисија.

Радиша Павловић, члан Републичке комисије за нестале бебе, каже за Kурир да је ово што се догодило шокантно, као и да уколико се не истражи оно што су предложили, постоји основ сумње да су те бебе служиле за „штек“.

„То ме је вратило у ’88. годину, када су мени предали два оваква леша. У појединим градовима родитељи тврде да су бебе служиле за медицинска истраживања, а ако је то тачно, онда је то језиво. Или за истраживања, или за потурање, као што сумњам да су мени потурили два леша“, рекао је Павловић.

Он је додао да захтевају да се позову родитељи пронађених беба на разговор, а инсистираће и на узимању узорака, односно ДНK анализи.

„Овог пута неће ништа моћи да се заташка, посебно што ће држава одрадити пуну истрагу“, закључује Павловић.

Бројке
13 мртвих беба пронађено
3 године није постојао протокол о сахрањивању

Основ сумње
Потурали родитељима туђу децу

Павловић, чијим је инсистирањем и откривен случај у Kраљеву, каже да је утврђено да је једна мртва беба нађена на депонији, као и да је она морала да буде сахрањена.

– Видећемо какав је случај са осталима, односно колико их је мртворођено. Лаж је да су све бебе мртворођене! Верујемо да ће се све испитати! Сумњу нам буди и то што су тела држали у тим замрзивачима. Болница каже да су мајке одбиле да преузму тела, питање је да ли су их звали поново, а тражићемо и да проверимо да ли су мајке потписале да одбијају да преузму тела. У свакој болници у којој нађемо „штек“ беба, за то нема образложења ни оправдања зато што се дешавало да су потурали родитељима туђу децу. Лично имам основ за сумњу управо због онога што се радило!

 

Извор: Kurir.rs/ Mina Branković

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ