loading...
Србија

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ, СРБИЈА МОРА НЕШТО ДА УЧИНИ! Застава Велике Албаније вијори се код Копаоника!

Стање од пре 1999. године не може да се врати, али…

Председник скупштинског одбора за Kосово и Метохију Милован Дрецун каже да је свима јасно да стање од пре 1999. године не може да се врати, али упозорава да ћемо, ако нешто не учинимо, ускоро имати заставу “Велике Албаније” у близини Панчичевог врха на Kопаонику.

Говорећи о недавном самиту у Берлину, Дрецун је рекао да су немачка канцеларка Ангела Меркел и француски предедник Емануел Макрон желели да покажу да могу да ефикасније раде од европске администрације.

– Макрон и Меркел су доживели непријатно изненадење јер нису оцекивали такво понашање Албанаца који очигледно имају подршку неких других. Једини резултат овог самита је најава новог састанка у јулу. Ипак, све овакве иницијативе су помоћ у процесу – рекао је Дрецун за РТС.

Дрецун је оценио и да је идеја о разграничењу, посебно за спонзоре независности Kосова, завршена, јер они сматрају да Kосово треба да настави да функционише као независна држава.

– У САД су, ипак, сматрали да треба да се разговара о томе да та држава буде другачије моделирана, посебно поједини делова где Срби цине компактну целину као што је северно Kосово, косовско поморавље и Штрпце – објашњава Дрецун.

Kоментаришући да су многи то схватили као повлачење линија што је бруталном реакцијом минирано од дела и домаће јавности, али и међинародном плану, пре свега Немаца, наводи да политиканство појединих странака и њихових лидера наноси штету Србији.

– Око свега можемо да се надгорњавамо, јер то и јесте начин да се задобије пажња или поверење бирача, али око кључног националног питања морали би да покажемо више разума и да покажемо да смо научили лекције из прошлости – истице Дрецун.

Дрецун сматра да је свима јасно да не можемо да вратимо стање од пре 1999. године.

– Није више у питању да ли ми нешто њима дајемо, они су уз помоћ НАТО-а вец добили део наше територије и веровање да ће се нешто у тој мери променити на међународном плану је наивно, али је у току процес који напредује и ако нешто сада не учинимо имаћемо ускоро заставу “Велике Албаније” на административној линији у близини Панчићевог врха на Kопаонику – наглашава Дрецун.

Албанци хоће целокупну територију Kосова и Метохије, сматра Дрецун и каже да морамо да искористимо понуду САД јер она неце бити дуго на столу.

Kада је реч о написима приштинских медија да је председник приштинског парламента Kадри Весељи позван на саслушање у суд, Дрецун каже да он није позван у суд вец у специјализовано тужилаштво.

– Специјализовано тужилаштво показује интересовање да се припадници ОВK процесуирају по командној одговорности посебно тзв. Дреницка група где спадају и Тачи и Весељи. Весељи је и данас шеф Тацијеве тајне обавештајне службе која се бавила прљавим пословима после доласка медународних снага од завршетка етницког цишцења до ликвидација политицких неистомишљеника из редова Албанаца – наводи Дрецун.

Међутим, Дрецун истиче да иако Весељи јесте одговоран за злочине и над Србима и над Албанцима о томе нема чврстих доказа и писаних трагова. Његова одговорност без сведока је тешко доказива и питање је да ли ће до суђења уопште да дође.

Фото: Pixabay.com

Извор: Tanjug/ N.M.

Loading...
loading...