Свет Србија

„То је земља коју сви МРЗЕ!“ Странац на Јутјубу објашњава какве су земље Балкана, а онда је стигао и до Србије

Колико год да кажемо да нас баш и није брига како странци виде Србију, ипак нас занима какав је њихов суд према нашим комшијама у односу на нас, поготово ако се ради о рецензији свих нација које насељавају Балкан.

На Јутјуб каналу „Географија сада“ која се бави истраживањем и представљањем сваке земље на свету, појавио се видео снимак у којем водитељ објашњава карактеристике сваке нације на Балканском полуострву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оно што је по њима специфично, на Балкану јесте музика, бурна историја, односи између држава, ратови, и наравно, ракија.

Тако је рецимо Албанија представљена, као лопта која се нигде не уклапа и махом штрчи и одудара од осталих земаља, понајвише због дела своје модерне историје под вођством Енвера Хоџе. Наравно, нису заборавили да спомену и чињеницу да се због сукоба око Косова, Албанци баш и не слажу нешто нарочито са Србима.

Друга држава која је представљена била је Босна и Херцеговина, која је описана као земља у којој живе Босанци, Срби и Хрвати у којој махом сви причају истим језиком, али се нажалост не разумеју најбоље. Тај део је послужио као алузија у уводу у којем су објаснили како је настала модерна држава Босна и Херцеговина у којој је њена територија подељена на три дела због распада СФР Југославије и ратова који су трајали на Балкану деведесетих година прошлог века. Уз храну, музику и архитектру, нису заборавили да спомену и Зимске олимпијске игре 1986. године, као и мали део Босне који излази на море.

Бугарска је описана као држава ружа и успавана лепотица, која је деведесетих година доживела једну од највећих миграција становника на свету услед сиромаштва и лошег стања у држави. Такође, споменули су и чињеницу да им је језик сличан македонском, због чега, како су рекли, Бугари сматрају Македонце „збуњеним Бугарима“.

Са друге стране, Хрвате су описали као најсрећнију нацију, што због чињенице да се у Дубровнику снимала најпопуларнија серија данашњице Игра престола, што због великог броја острва, музике дуа „2Целлос“, најлепших залазака сунца.

Грчка је описана као поносна нација која обилује прелепим плажама, музиком, морем, острвима, са дугом историјом и традицијом коју воле увек и свуда да истичу. Такође, истакли су да између Грка и Срба влада велико пријатељство, због чега су Грци на страни Србије када се ради о независности такозване и самопроглашене републике Косово.

Такозвану државу Косово, окарактерисали су као „уврнутог, дивљег момка“ којег нико не би позвао на забаву сем Србије и Албаније. Иако су навели како је ткзв. држава Косово добила своју независност, они су истакли да се на њему налазе бројни верски и историјски споменици, храмови и културна баштина Србије, због које би сваки Србин на питање шта је Косово рекао „Косово је срце Србије“. Исто тако, нису заборавили да напомену да је самопроглашена држава Косово мека за јефтин шопинг међу туристима којих према њима има све више. Крајњи закључак је да је због целокупне ситуације Косово најконтроверзнија земља Балкана.

Црну Гору су описали као земљу спавача, која чак има и такмичење у ленчарењу, па и као хипи сестру Србије која обожава да се излежва на плажи и не воли да ради ништа. Такође, навели су је и као земљу која не воли да улази у конфликте, што је према њима парадокс, пошто им је прошлост, као уосталом и Србији, била веома бурна.

Наше комшије, Северну Македонију, представили су као земљу која је годинама трпела велике санкције због свог имена, које је тек скоро промењено, али и као земљу о коју су се отимале све околне државе. Како су рекли, имају веома богату и разноврсну културу, укусну храну, па и као земљу у коју сви радо долазе због ниских цена и прелепог ужитка. Такође нису пропустили да спомену и сукоб око имена са Грцима.

На крају, дошла је на ред и Србија, која је, како су навели, према речима осталих држава на Балкану, земља коју сви мрзе и из које су све лудости започеле, алудирајући на светске ратове, па и ратове на Балкану. Поред чињенице да је Београд најбољи град за ноћни живот, велелепних храмова и природе, навели су и детаље из бурне историје Србије, која је највећи део свог постојања била краљевина. Наравно, нису заборавили да спомену ни то да само кандидати за улазак у Европску унију, као ни то да нам то кочи ситуација око Косова, али и добар однос са Русијом. Оно што су посебно истакли јесте то да је Новак Ђоковић Србин, као и да смо народ који држи до своје традиције, корена и поноса који, како су навели, „тврдо“ бранимо.

Последња држава коју су обрадили јесте Словенија, која је описана као рођак који на породичном окупљању стоји са стране и док сви поручују ракију, они узимају вино, пошто ујутру мора на посао. Мимо тога, навели су да је Словенија богата земља са прелепим зградама и природом, која негује добре односе са свима, посебно са Италијом, иако јој је Трст одузет од стране Италијана.

Извор: Srbijadanas.com/Geography Now

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ