Србија

АНА БРНАБИЋ, ПРЕМИЈЕРКА СРБИЈЕ: Међународну заједницу не занимају српске жртве!

Премијерка Србије Ана Брнабић не верује да ће Рамуш Харадинај и његови саборци одговарати за злочине над Србима на Косову, нити да ће их стићи међународна правда.

У разговору за Информер, Брнабићева истиче да ће Србија наставити да се бори да истина изађе на видело и да правда буде задовољена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не губим наду, али, рационално, не верујем да ће се ишта десити. Обележили смо 20 година од стравичног злочина у Старом Грацком. Гледам људе који су изгубили синове, браћу, очеве, за чију смрт пуних 20 година нико није одговарао. Зато немам разлог да верујем да ће се то променити. Не треба да гајимо наду, али наставићемо да се боримо за правду.

Зар међународна заједница не би требало да штити и Србе и Албанце?

– Злочин у Старом Грацком се догодио док је на Косову била присутна међународна заједница. И погром марта 2004. догодио се под њиховим протекторатом. Ако ни после 20 година ништа нису урадили, то довољно говори о вољи.

Хоће ли бар сачувати нове сведоке против Харадинаја, пошто их је 30 досад нестало или убијено?

– То је велика срамота! Зато се надам, због тих људи који су заиста храбри и боре се својим и животима својих породица, да ће им гарантовати заштиту.

Да ли мирно спавају
Не знам како међународна заједница може да гледа породице жртава и да нема одговор ко је крив
Ана Брнабић

Спекулише се да би и Тачи и Весељи ускоро могли у Хаг?

– То ми делује природно, али видећемо. Борићемо се за истину. Будите уверени, колико год времена буде требало, нећемо одустати. Ратни злочини не застаревају. Ми смо своје злочинце процесуирали, очекујемо да и други поштују наше жртве.

Да ли испада да српска крв ‘јефтина’?

– Нажалост, нисам видела озбиљну намеру међународне заједнице да нађе организаторе и извршиоце бројних злочина над Србима. Не знам како представници међународне заједнице могу да гледају људе попут породица из Старог Грацког које су на Косову изгубиле најмилије и да не ураде ништа?! Да немају одговор за убиство дечака од 17 година… Зашто су они мање важни? То је неприхватљиво. Ваљда ће се неки страни званичник пробудити.

Ана Брнабић најавила је да ће Влада до краја године издвојити нешто више од 400 милиона динара помоћи за општину Лучани, од чега ће више од 250 милиона бити намењено за санацију штете.
– Нова улагања само су наставак посла који је започет 2014, при чему имамо све мање поплављених подручја – казала је премијерка, која је посетила и општину Гуча и Пожегу.
– Завршили смо пут у Гучи који је однела поплава. Досад је исплаћено приближно девет милиона динара породицама које су угрожене поплавама – подсетила је Брнабићева.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ