Србија

ЗАБРАНА СТУПА НА СНАГУ У СРБИЈИ! Од ових кућних апарата које свакодневно користимо – можете се ОПРОСТИТИ!

Он је додао да су Директивом ЕУ пописани производи који морају да испуњавају захтев за еколошким дизајном

Сијалице са ужареном нити троше чак 10 пута више енергије од ЛЕД сијалица и пет пута више енергије од неонске, каже Милош Бањац, помоћник министра за енергетику.

Од половине следеће године у Србији више се неће користити старе сијалице са ужареном нити, али ни кућни усисивачи јачи од 1.800 вати, јер су енергетски неефикасни.

Милош Бањац помоћник министра за рударство и енергетику, наводи планове тог министарства у сектору за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије.

– У припреми су измене закона о ефикасном коришћењу енергије, што је предуслов за доношење уредбе којом бисмо могли да забранимо коришћење неефикасних уређаја, а у складу са Директивом ЕУ о екодизајну, која се стара десетак година, али је ми још нисмо прихватили.

– Очекујемо да ће старе сијалице бити прве на удару, а потом и превазиђени усисивачи снаге преко 1.800 вати, јер и много слабији могу да остваре исти ефекат – навео је Бањац.

Он је додао да су Директивом ЕУ пописани производи који морају да испуњавају захтев за еколошким дизајном, а да ће за забрану стављања у промет сваког производа Влада доносити посебну уредбу.

– Не треба очекивати да ће се забрана употребе енергетских неефикасних производа десити преко ноћи. Пред нама је најпре доношење закона, испитивање тржишта да ли код нас има произвођача тих производа, као и израда анализе трошкова забране таквих производа. У случају старих сијалица, које троше чак 10 пута више енергије од ЛЕД сијалица и пет пута више од неонске, уштеде ће свакако бити веће од трошкова замене сијалица – истакао је Бањац.

У Националној организацији потрошача Србије (НОПС) слажу се да ЛЕД сијалице еколошки и енергетски ефикасније јер троше мање и трају дуже, али сматрају да терет прве замене употребе обичних, јефтиних сијалица треба да сноси држава.

– У Србији има много сиромашних људи који не могу себи да приуште куповину штедљивих сијалица, које су скупље. Ако већ уводи забрану, одговорна држава би из свог Фонда за енергетску ефикасност требало да свим грађанима плати прву замену старих сијалица оним енергетски ефикаснијим – оценио је Горан Паповић, председник НОПС.

 

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ