Свет Србија

Спрема нам се најгора могућа КАТАСТРОФА! Цео свет у опасности, и Србији прети ХАОС!

Неколико милијарди тона тако добијене воде слило се у Атлантски океан, што је аутоматски допринело подизању светског нивоа мора. Истовремено, на Аљасци су забележене рекордне температуре, док у Сибиру букте пожари на територији величине две Војводине. Велике последице врелог таласа осете се и широм Европе где је у већини држава измерена највиша темперетура откад се врше мерења.

Топљење ледника је директно проузроковала топла ваздушна маса која је до Гренланда дошла након што је Европи донела невероватно високе температуре. То показују и подаци којима располаже НАСА, те се лако да приметиити колико је температура ваздуха последње недеље јула била изнад просека у односу на ранији период.

До ових података се дошло применом Годард система за посматрање Земље (ГЕОС), а који указују на температуру измерену на висини од 2 метра изнад земље. Такозвани модел ГЕОС-5, као и сви други климатски модели, користи математичке једначине које представљају физичке процесе попут падавина или облачности да би утврдио шта ће се збивати у атмосфери. Стварна мерења физичких својстава као што су температура, влага, ветрови, рутински се убацују у поменути модел како би симулација била приближнија стварном стању. Подаци који се добијају на овај начин приказују процењено стање региона који је предмет посматрања.

Међутим, постоји неколико призмених инструмената који врше мерења, укључујући и један на метеоролошкој станици која се налази на врху острва. Будући да се иста налази на највишем делу централног подручја Гренланда, ретко је могуће запазити скок температуре до 0 степени. Но, 30. јула се десило нешто неочекивано, те је температура у том делу острва не само достигла поменуту температуру него је и прешла исту. Да читава ситуација буде драматичнија, повећање је било на снази читавих 11 сати! То је скоро двоструко више у односу на последње велико топљење из јула 2012. године.

Ако се актуелно топљење ледника пореди са оним из јула 2012. године, запазиће се сличан образац понашања. Наиме, у оба случаја је отапању претходио један топли дан када температура ипак није достигла тачку смрзавања, те је након тога уследио дан захлађења. Главна разлика између два догађаја је у томе што је 2019. године топљење трајало два дана. Штавише, оно се наставило на неколико сати и током 31. јула.

– Овако добијени подаци заправо указују на значај метеоролошке станице на самом врху леденог покривача Гренланда, где је мерење показало за ово подручје необичне температуре, рекао је професор Кристофер Шуман са универзитета у Мериленду.

Високе температуре доводе до тога да се вода која се ствара отопљавањем ледника концентрише на површини леденог покривача. То приказује и фотографија коју је НАСА уснимила 30. јула на северозападу Гренланда, на самој ивици леденог покривача. Топљење током летњих месеци је овде, на периферији, уобичајено. Но тешко да би се исто могло тврдити за отапајућу површину која заузима готово милион километара квадратних леденог покривача, као што се десило током 30. и 31. јула.

Ипак, треба рећи и да је површина која се топи данас много мања у односу на ону из 2012. године. Један од разлога за овакво стање ствари може бити и неуобичајена путања топле ваздушне масе, која је ове године дошла истока, уместо са запада, што се иначе дешава.

На Аљасци температура обара све рекорде

Поље високог ваздушног притиска које је прешло преко Аљаске у јуну 2019. покренуло је талас врућина невиђеног инзентитета. Температуре које су у неким деловима Аљаске достизале 26, па и 32 степен Целзијусове скале, обориле су више температурних рекорда свих времена

Анкориџ, Кинај и Кинг Салмон оборили су рекорде свих времена четвртог јула 2019. На Дан независности, у Анкориџу температура је достизала 32 степена Целзијуса, док је највиша забележена температура до тада била 29 степени Целзијуса 14. јуна 1969. Анкориџ бележи највише дневне температуре још од 1952. године.

Врућине су необичне и по дужини трајања. У Анкордижу је забележена температура од 26 степени Целзијуса шест дана заредом, док је уобичајена температура за јул 18 степени Целзијуса.

Мапа приказује температуру ваздуха на висини од два метра изнад тла осмог јула 2019. Најтамније обележена подручја су она на којима је температура око 32 степена Целзијуса.

У многим деловима Аљаске температуру прати густ дим. Пожари изазвани ударом грома у подручјима око Фербенкса горе од 21. јуна 2019. Пожари су се разбуктали и јужно од Којуку природног резервата петог јула. Пожари су обично најинтензивнији после подне, када су температуре обично највише.

Метеоролози у Фербенксу јавили су да је видљивост пала испод 1.600 метара због дима, а сензори квалитета ваздуха у граду бележе нагли раст концентрације честица у ваздуху. На фотографији коју је снимила Станица Тулик, види се да дим замагљује сунце дуж реке Чена у Фејрбенксу.

До деветог јула на Аљасци је забележено 38 великих пожара, који су захватили укупно 280.000 хектара – око 52 одсто целокупне површине која је изгорела у САД током 2019, показују подаци Националоног међуагенцијског пожарног центра. Највећи пожар на Аљасци на у подручју око реке Хес (Хесс Цреек), захватио је шуме црне срмче и мешовитих шума северно од Фербенкса. Изгорело је 69.827 хектара земље, што значи да је то највећи пожар у САД у 2019.

Европа у паклу

Европа се бори са незапамћеним топлотним таласом који је забележио рекордно високе температуре у три земље и већ је повезан са најмање пет смртних случајева.

Топлота разара северну и западну Европу температурама које су вец́ забележиле рекорде у Немачкој, Белгији и Холандији само месец дана након што је још један велики талас топлоте погодио континент.

У Холандији је највиша забележена температура била у Ајдховену, где је недавно измерено 39,3 степени. Већина земље је под наранџастим упозорењем.

У Немачкој је жива прошле недеље достигла 41,5 Ц у северозападном граду, док је у француској престоници измерено 42,6 степени.

У прошли уторак је у француском Бордоу забележена температура од 41,2 степена и тако у овом граду оборен рекорд из 2003. године када је жива у топломеру била на 40,7 степени, преноси ББЦ.

У Белгији је, као и у многим деловима западне Европе, у четвртак забележена рекордна температура од 41,8 степени и то у месту у Бегијнендијк, 30 километара источно од Брисела.

Шпанија и Португалија боре се са пожарима како температуре расту, а Италија је издала упозорења на пожар.

Луксембург, Италија и Шведска се такође суочавају са температурама вишим од 30 степени.

И у Србији се сутра очекује рекордних 37 степени.

Сибир у пламену

У међувремену, настављају да горе и шумски пожари који већ данима бесне Сибиром упркос свим напорима.

Како је навео руски огранак Гринписа, сада гори површина већа од 4,3 милиона хектара.

Истовремено, прес служба руског Министарства одбране данас је саопштила да су војни авион Ил-76 и хеликоптери Ми-8 успели да угасе ватру на територији од преко 100.000 хектара у регионима Краснојарска и Иркутска.

Руски председник Владимир Путин у среду је дао наређење да се и руска војска ангажује у гашењу пожара, а у пет регија проглашено је и ванредно стање.

Истоврено, у понедељак је дошло и до велике експлозије у складишту муниције у региону Краснојарск одакле руске власти планирају да евакуишу чак 16.500 људи.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ