Русија Свет

ПОКРЕНУТ УДАР, ИЗА ЊЕГА СТОЈЕ РУСИЈА, КИНА И ИНДИЈА: Планета у шоку, свет какав знамо престаје да постоји!

Посебан позив руског председника Владимира Путина премијеру Нарендри Модију на Источни економски форум (ЕЕФ) у Владивостоку, корак је ка испуњењу његове визије успостављања мултиполарног света са Индијом и Кином као главним партнерима Москве, каже водећи Руски мислилац.

У интервјуу за Хинду из Пекинга – Александар Дугин, такође познат као „мозак“ председника Путина, као и стваралац Четврте политичке теорије – нагласио је да је позив председника Путина упућен премијеру Модију, као главном госту на овогодишњем ЕЕФ-у, „ пре свега“ препознавање модерне Индије од стране Евроазијског континента и света уопште“.

Он је додао: „То такође одражава и Путинову стратешку визију обликовања будућег светског поретка. Тај поредак, према руском председнику, требало би да буде мултиполаран, заснован на апсолутном суверенитету моћних цивилизација уместо на либералној западној хегемонији“.

Међу глобалним лидерима, председник Путин је на првом месту, пошто признаје да је „мултиполарни тренутак“ већ стигао, а униполарни светски поредак, вођен од стране САД-а, који је уследио након распада Совјетског Савеза, нестаје успоном нових сила, попут Индије, која има дубоку цивилизацијску прошлост.

– Путин је одлично научио лекцију бившег Совјетског Савеза из хладног рата. Русија не може сама да поднесе терет супротстављања либералној, капиталистичкој хегемонији. Стога, Москва мора да подели задатак мултиполарности са другим главним играчима у опасности – пре свега Кином и Индијом. Отуда, улога Индије као једног од главних стубова мултиполарног светског поретка – приметио је Дугин.

Руски аналитичар напоменуо је да премијер Моди има не-западњачку идеолошку позадину, а његов ум обликовала је дубока, индијска, цивилизацијска традиција – идеална за његову улогу вође мултиполарног света. „Моди је управо она врста вође која је потребна мултиполарном свету. Он представља индијски идентитет као цивилизацију.

Он је симбол модернизације без утицаја запада, представља неку врсту конзервативне револуције индијске политике која се заснива на дубоком културном и духовном идентитету. “

– Потребна нам је дубока деколонизација и морамо да повратимо свој идентитет заснован на традицији, нашим духовним вредностима и историјским искуствима. То је дубока деколонизација ума – приметио је Дугин.

Након што се придружила осмој националној Шангајској организацији за сарадњу (СЦО), коју су успоставиле Русија и Кина, Индија би требало да предузме „следећи одлучујући корак“ да постане активан играч мултиполарног света, додаје Дугин.

– Са растућим значајем Кине и све већим супротстављањем водећој америчкој светској политици и продубљивањем односа са Русијом – другим кључним противником западне хегемоније – већ смо у ери мултиполарности. Тако је Индија логично позвана да се придружи клубу – што пре то боље, јер се норме новонасталог мултиполарног светског поретка успостављају сада.

Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ