Регион

Црна Гора ПРОПАДА: Појавили се докази преваре !

Одбегли црногорски бизнисмен чува тајне снимке.

До сада је против мене састављено неколико оптужница за које нема никакве моје одговорности. Све су то исконструисане политичке оптужнице браће Ђукановић, одрађене на челу са специјалним главним тужиоцем Миливојем Катнићем и врховним тужиоцем Црне Горе Ивицом Станковићем, каже одбегли црногорски бизнисмен Душко Кнежевић.

Ви сте били толико година међу најближим људима Мила Ђукановића. Како је могуће да он није знао да се ви бавите криминалним радњама, ако сте се, наравно, бавили?

– Ми се знамо више од 30 година. Радио сам доста ствари које су биле потребне. Нису имали кадрове, нису имали инфраструктуру, људе, нити међународне везе. Посебно сам радио на међународној промоцији Црне Горе, на учлањењу Црне Горе у НАТО, на референдуму, одвајању од Србије. Због тога сам стварао непријатеље на другим дестинацијама, да бих доживео то што сам доживео.

Сви сте били заједно, док није све било завршено: референдум, улазак у НАТО…

– И док Ђукановић опет није сео у председничку фотељу и потпуно преузео власт и контролу над свим.

Зашто се Ђукановић опет вратио у политику?

– Прво је говорио да се више никада неће вратити у политику. Онда је почео да прави фиктивног кандидата — Милицу Пејановић Ђуровић, и исто то је понудио Душку Марковићу. У ствари, тестирао је све људе око њега, да види да ли има неко ту амбицију, да би након тога уследила казна. У задњем тренутку је одлучио да се он кандидује. Када је узео власт, када смо имали задњих пар састанака, схватио сам да се променио, да је променио однос према мени, и да ми се не пише добро. Покушао је да ми каже да он, наводно, више није моћан као раније и да више не контролише ствари као некад. Схватио сам да је то само његова маска и игра и да је то био само његов изговор да би покренуо кампању против мене.

Последњих годину дана не објављујете само Ви снимке. У Црној Гори свако сваког снима?

– Сигурно су то били различити интереси, али у основи свега су криминални кланови који имају своје интересе и јаки нарко-кланови који се преклапају преко интереса Црне Горе. Тако да је ту свако свакога радио. Свако је имао своје приватне министре, приватне тајне службе, чиновнике у тим агенцијама. Испада да стварно нико никоме није веровао и да то сада излази на површину као једна велика бомба. А сви смо ту били заједно, у истом тиму и борили се за исте циљеве.

Не нападате много Душка Марковића. Какво мишљење имате о њему?

– Ја сам мислио да Душко Марковић има снаге да се одупре криминалној Црној Гори и да ће да нешто промени. Међутим, он је показао да је његов интерес да се измири са “Грандовским” кланом и да њега не занима нити правна држава нити ништа, већ само да сачува свој статус и бизнис својих најближих, као и тај криминални клан, који се зове „Мојковачки“, који има своје интересе и своје људе, који су подељени у власти, полицији, тајним службама.

Зашто сте мислили да би Марковић изабрао Вашу страну? Ипак је он био годинама најближи човек Ђукановића?

– Јесте, али је Ђукановић потпуно изоловао Марковића. Он не контролише ништа. Контролише министре који су безвезе. Ђукановић контролише тужилаштво, полицију преко Зорана Лазовића и тајну службу. Марковић је само једна пластична фигура у тој игри, без икаквог утицаја. Питање је само — када ће Ђукановић да га уклони.

Ви сте помињали да сте довели арапске инвеститоре, сада говорите о Маровићевим контактима, који су онда Ђукановићеви пословни успеси?

– Мило Ђукановић покупи инвеститоре када их ви доведете у Црну Гору и вас избаци из игре. Тако је било и са краљевском породицом из Абу Дабија, коју сам ја довео у Црну Гору. Када смо почели неке заједничке инвестиције, Ђукановић је то подржавао, а после је мене искључио из свега тога и наставио да се дружи са шеицима у Абу Дабију и да прави своје приватне контакте и приватне дилове. Тамо је поставио своју пријатељицу Душку Јекнић за амбасадорку, која му служи да направи сигурну луку, у случају да буде морао да бежи из земље. Тамо су му пријатељи: Шиневатра и чувар његовог блага Петрос Статис.

Ускоро ће избори. Да ли спремате још неки снимак, сличан “коверти”? Постоји мишљење да би већи ефекат изазвао да сте га сачекали до наредних избора?

– Можда сам погрешио, јер када сам напустио земљу, када је почела хајка на мене, морао сам нешто да извадим, да имам чиме да се браним. Мислим да је снимак требало темпирати за неко друго време, као што смо сада темпирали за тужиоца Станковића, када му истиче мандат и када је било право време да се покаже корупција у Врховном државном тужилаштву.

Имате ли сада неки снимак који би сигурно оборио Ђукановића?

– Имам доста видео-снимака. Имам доста и материјала и документације из 90-их и 2000-их. Имам документације у вези са референдумом. Али ћу то да радим у процени са својим лондонским правним тимом и са експертима из области безбедности

Извор: Srbijadanas.com

loading...
Loading...