Свет

РУСИ ШОКИРАЛИ АЛБАНЦЕ! Косово никада неће бити држава, а ви ћете…

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је изјаву новог шефа дипломатије ЕУ Жозепа Борела да уколико Кина, Индија и Русија не признају Косово оно нец́е бити држава, рекавши да са том тврдњом није сагласна будући да Косово и тако није држава

Како је истакла, Косово је само покушај одређеног броја земаља да се насилним путем прогура признање те проблематичне територије.

„Нисам сагласна са њим јер Косово и тако није држава, већ је покушај одређеног броја земаља да се насилним путем прогура признање те проблематичне територије у виду државности. То није држава“, рекла је Захарова на брифингу у Москви.

Она је подсетила на став Русије по питању Косова, рекавши да је питању грубо кршење међународног права и повреда суверенитета и територијалног интегритета Србије, као и да све то стоји у одговарајућим резолуцијама Савета бзебедности УН које нико још увек није укидао.

Захарова је оценила и да се тренутна ситуација своди на то да су све те резолуције прегажене, да оне „као да не важе, те да су све те земље прекршиле те резолуције признавши Косово за суверену државу“

Међутим, Захарова је указала и на то да поред политичких оцена заснованих на међународном праву постоји и политичка реалност, која је показала да Косово као „држава“ није успешна ни у каквом плану, ни у законодавном, као ни у реалности савременог света.

„Можемо колико год хоћемо о томе да разговарамо, али прошло је много времена и цео свет је увидео покушаје да се одређени поступци оправдају. Штавише, сви они који су доносили одлуке буду наставили да говоре да је Косово држава, ништа се од тога неће променити, све ће остати само на речима. Цело то питање и даље је у супротности са међународним правом. Ништа им није успело“, закључила је Захарова.

Подсетимо, Борел је изјавио да уколико Кина, Индија и Русија не признају Косово, Косово неће бити држава, те да из тог разлога „морамо да радимо како би се разговори наставили“.

 

Извор: rs.sputniknews.com/ Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ