Идвајамо Свет

ШТА СУ ОВО РУСИ ПОЧЕЛИ ДА БАЦАЈУ? Снимци из Украјине шокирали САД

Ваздушно-космичке снаге Русије су појачале ватрену моћ коришћењем авио-бомби ОДАБ-500 за напад на украјинске положаје, пише Милитарy Wатцх Магазине.

„На снимцима које је Министарство одбране Русије објавило 5. априла, види се како ловци Су-34 користе 500-килограмске фугасне бомбе ОДАБ-500 са термобаричким бојевим главама против утврђених положаја украјинских снага. Њихова употреба као додатак већ значајној артиљеријској надмоћи руских снага обезбеђује још већу предност у ватреној моћи“, наводи се у тексту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kоришћење термобаричких бојевих глава, према извештајима, учинило је летове Су-34 значајно смртоноснијим приликом напада на утврђене положаје.

Наводи се да у западним и украјинским медијским изворима расте забринутост због извештаја о њиховој употреби.

Раније током четвртка, Министарство одбране је саопштило да су фронтовски бомбардери Су-34 напали украјинске војнике муницијом од које се не могу заклонити у рововима или бункерима.

ОДАБ-500 је термобаричка бомба која ради у два такта: прво, када се активира, избацује течни експлозив који формира аеросолни облак, који се затим детонира у великом обиму.

То ствара високотемпературну експлозију са моћним ударним таласом који „протиче“ у ровове, бункере и друга склоништа, уништавајући противника.

Сваки Су-34 може да понесе по четири овакве бомбе. У видеу објављеном од стране руског Министарства, приказано је бацање четири ОДАБ-500 са једног фронтовског бомбардера.

При томе су приметне мале експлозије на муницији – то се активирају пиропатрони који отварају крило модула за планирање и корекцију.

Ваздушно-космичке снаге активно користе у зони СВО авио-бомбе опремљене универзалним модулима за планирање и корекцију.

Борбени авиони су добили могућност да нападају утврђења ВСУ, а да се не излажу ватри зенитно-ракетних комплекса противника.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ