Свет

Шта се догађа са овом земљом: Бомбе експлодирају сваког дана !

Фото: Pixabay.com

Полиција је током викенда ухапсила три особе због експлозије у стамбеној четврти у Малемеу у петак. У експлозији су разнета главна улазна врата, разбијени су прозори и оштећено је приземље. Та експлозија је била прва од три у наредна 24 сата

У последња два месеца шведска национална јединица за бомбе позвана је чак 30 пута због експлозија. Од почетка године тај број износи 100, више него двоструко више у истом периоду него 2018. године. Шта се то догађа у Шведској?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Полиција је током викенда ухапсила три особе због експлозије у стамбеној четврти у Малемеу у петак. У експлозији су разнета главна улазна врата, разбијени су прозори и оштећено је приземље.

Та експлозија је била прва од три у наредна 24 сата, пренели су локални медији. У другима су уништени аутомобили у Ваксјо, око 200 километара од Малемеа и у Ландветеру код Гетеборга.

– 10 милиона људи је у Шведској и нисам видела нигде овакав ниво експлозија у било којој другој индустријској држави – рекла је Илва Ехрлин, аналитичарка у јединици за бомбе.

Број недавних експлозија је „неприхватљиво висок“ рекла је она за новинску агенцију ТТ.

– То је веома озбиљан, друштвени проблем. Не само да морамо да нађемо експлозив и оруђе, већ и да откријемо мотиве – рекла је она.

Већина експлозија догодила се у великим градовима, саопштили су званичници. Скоро трећина догодила се у Малмеу, граду где има све више напада пиштоље и бомбама који су десничарски политичари повезали са великим токовима имиграната који су стигли у Шведску током мигрантске кризе 2015. године.

Такође, 19 бомби експлодирало је у Стокхолму до сада ове године, још 13 у Гетеборгу. Током целе 2018. године догодило се 39 експлозија укупно широм земље. Јединица за бомбе је такође деактивирала 76 направа за које се сумњало да су бомбе а које су уочене пре детонације.

Ехрин каже да иако у недавној серији експлозија нико није погинуо, ризик о смртоносних удара је врло висок.

– Имали смо невероватну срећу. Обично немате толико среће – рекла је она.

Бомбе, које су углавном циљале празне зграде, канцеларије и аутомобиле, обично су мале и стручњаци верују да је намера да се ривалске банде застраше. Полиција је, међутим, навела да су многе заправо могле да буду смртносне. Једна направа у Линкопингу раније ове године садржавала је 40 пута више експлозива и озбиљно оштетила две стамбене зграде. Повређено је 25 особа.

Сами творци бомбе обично нису упознати са тим колико су опасне и осетљиве супстанце и они сами ризикују, навела је Ехрин, додајући да је 18-годишњи младић озбиљно повређен када је бомба експлодирала прошле године у децембру у Малему и то док је покушавао да детонира експлозивну направу.

Али, већа опасност постојала је за обичне, недужне пролазнике, попут студенткиње која је у септембру задобила тешке повреде лица када је експлодрала бомба у једној радњи док је она ишла ка својој кући.

Стручњаци су такође навели да је све већа употреба углавном пластичних експлозива део ширег пораста непромишљеног насиља међу шведским бандама.

Влада је, пише Гардијан, најавила план борбе против насиља у 34 тачке укључујући мере које полицији олакшавају претрагу домова и читање шифрованих телефонских порука.

Данска је међутим довољно забринута да је поново увела граничну контролу након две експлозије у Копенхагену повезане са шведским бандама.

Упркос нападима банди, стопа убистава у Шведској је опала од деведесетих и остаје међу најнижим на свету, а убиства у вези са насиљем у породици, злочин из мржње и „спонтане борбе“ сви су знатно смањени.

Извор: Телеграф.рс

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ