Србија

ИНЦИДЕНТ: Глумци тражили да се скине грб Републике Српске !

Иако је било планирано да глумац Војин Ћетковић у Невесињу на Митровдан добије повељу којом би постао кум ове општине, то се, пишу локални медији, ипак није догодило. У овом месту је јуче прослављен Митровдан – Дан општине Невесиње, а уједно и слава борачке организације Републике Српске, али и сећање на битке из 1992. и 1994. године, преноси топпортал.инфо и још неколико медија из Републике Српске.

Дводневна свечаност требало је да буде завршена свечаном академијом коју је требало да води глумац Дејан Луткић, а Војин Ћетковић да наступи у перформансу са средњошколцима из овог места.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, Ћетковић и Луткић су направили скандал, тврде организатори, јер су тражили да се са бине скине велики натпис „Митровданске битке 1992. и 1994. године на Невесињском ратишту“, који је стајао уз грб Републике Српске, као и натпис Влада Републике Српске – Одбор за неговање традиције ослободилачких ратова.

Не долази у обзир уклањање
Организатори академије, Општина Невесиње и Одбор Владе за неговање традиције ослободилачких ратова, односно Министарство за борачка питања Републике Српске, одбили су да скину пано и навели да не долази у обзир уклањање нити померање наведеног паноа у страну.

Београдски глумци су након тога напустили Невесиње и тиме организаторе ставили у незгодну ситуацију, преносе медији, јер се све одиграло непосредно пред почетак свечане академије која је требало да се директно преноси на Радио телевизији Републике Српске.

Глумац није добио повељу
Академија је ипак одржана, али са десетак минута закашњења.

– Не само да Војин Ћетковић није добио повељу, већ никад више неће бити позван у Невесиње – изјавио је начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић.

Битке деведесетих
Митровдан се са посебним поштовањем обележава у Невесињу, јер је у две митровданске битке из 1992. и 1994. године одбрањено Невесиње и Херцеговина, пише Срна. Ове битке сматрају симболом одбране источне Херцеговине.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца, а рањено их је 750. На Митровдан 1994. године погинула су 22 борца, док их је 140 рањено.

Прва Митровданска битка једна је од највећих у одбрамбено-отаџбинском рату, наводи Срна, јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде победило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, Хрватског већа одбране и такозване Армије БиХ, које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње с циљем спајања са Дубровником и изласка на југословенску границу.

Живот за одбрану Републике Српске дало је 476 бораца Невесињске бригаде, сачињене од бораца из Невесиња и долине Неретве.

Извор: Телеграф.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ