loading...
Zdravlje

PAŽNJA! Ovu hranu često jedete, a ona izaziva kancer,bolest bubrega i povišen pritisak

Foto: Pixabay.com
loading...

Porcija nije kompletna bez tanjira slanog, masnog pomfrita. Ali da li ste znali da pomfrit sadrži kancerogenu namirnicu koji se zove akrilamid?

Ako jednostavno ne možete da odolite pomfritu, vreme je da pročitate koja četiri zdravstvena rizika izaziva jedenje ove popularne brze hrane.

Pomfrit može da povisi pritisak

Pomfrit je začinjen sa mnogo soli, a sve što je preslano može da poveća pritisak, što dalje može da prouzrokuje bolest srca i bubrega, pa čak i moždani udar.

Prema Nacionalnoj medicinskoj akademiji (NAM), koja se ranije zvala Institut za medicinu, trebalo bi da konzumirate samo 1.500 do 2.000 mg (ili pola kafene kašičice) soli dnevno. Međutim, prosečni Amerikanac dnevno konzumira oko dve kafene kašike soli.

Porcija pomfrita sadrži najmanje jednu trećinu preporučenog dnevnog unosa soli ili više od 600 mg.

Pomfrit može da poveća rizik od dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti

Pomfrit je pun ugljenih hidrata i „loših“ masti. Porcija pomfrita sadrži 63g ugljenih hidrata.

Kada se konzumiraju umereno, ugljeni hidrati su korisni i daju vašem telu energiju. Vlakna su takođe vrsta ugljenih hidrata koja podstiču pravilno varenje i ograničavaju dodatna oslobađanja insulina. Međutim, krompir koji se koristi za pomfrit je oguljen, što mu oduzima vlakna.

Jedenje puno pomfrita takođe povećava unos soli i skroba zajedno sa mastima iz ulja koje se koristi za prženje.

Svi ovi faktori u kombinaciji mogu povećati rizik od razvoja zdravstvenih problema poput raka, srčanih bolesti, gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Pomfrit može da naškodi trudnicama

Trudnice bi trebalo da u potpunosti izbegavaju pomfrit, jer sadrži akrilamid, kancerogene i neurotoksične agense. Akrilamid se nalazi u hrani prženoj na temperaturama većim od 365 F. Fetusi i novorođenčad su podložniji efektima akrilamida, jer im barijera u krvi i mozgu još uvek nije u potpunosti razvijena.

Prema studiji, pečenjem ili prženjem skrobne hrane na višim temperaturama stvara se akrilamid. Da biste ograničili unos akrilamida, izbegavajte dugo prženje hrane, ponovnu upotrebu ulja ili preterano zagrevanje.

Ako želite da smanjite rizik od raka, srčanih bolesti, gojaznosti i dijabetesa tipa 2, ograničite konzumiranje pomfrita. Možete napraviti zdraviji, domaći pomfrit tako što ćete ga staviti u maslinovo ulje.

Pomfrit izaziva gojaznost

Pomfrit je pun masti zbog kojih možete da dobijete neželjenu težinu. Jedna porcija pomfrita sadrži 24 g masti, a kroz vašu dnevnu ishranu ne bi trebalo da unesete više od 65 g. Prema jednoj studiji, ishrana bogata mastima može da ošteti nervne ćelije mozga koje kontrolišu telesnu težinu.

Pomfrit sadrži i velike količine zasićenih i trans masti. Ove vrste masti mogu da povećaju holesterol u krvi, što onda može povećati rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

Višak soli (natrijum-hlorida) u pomfritu može takođe da izazove zadržavanje vode u vašem telu, što rezultira gojaznošću.

Pet zdravih domaćih alternativa pomfritu

Isprobajte ove zdrave alternative pomfritu sledeći put kada poželite nešto da grickate:

Hrskavi zeleni pasulj – Sveži, hrskavi zeleni pasulj jednako je hrskav kao i pomfrit. Sipajte pasulj u malo maslinovog ulja, a zatim začinite sa solju i biberom. Pecite zeleni pasulj u rerni dok ne porumeni, zatim ga izvadite i pre posluživanja pospite narendanim parmezanom.

Čips od kelja – čips od kelja je bogat vitaminima i mineralima. Iseckajte ga na sitne komade slične čipsu. Premažite ih maslinovim uljem, biberom i solju, a zatim pecite dok ne postanu hrskavi.

Hrskave tikvice sa parmezanom – isecite tikvice po dužini da liče na pomfrit, umočite ih u umućena jaja, a zatim ih uvaljajte u parmezan. Pecite tikvice 20 do 25 minuta, a zatim ih začinite italijanskim začinima pre serviranja.

Hrskavi pečeni paškanat – stavite paškanat u maslinovo ulje, biber i so. Pecite paškanat dok ne poprimi zlatno braon boju i postane hrskav. Za još lepši ukusa, poslužite pečeni paškanat sa umakom od karija.

Pomfrit od slatkog krompira – Izrežite slatki krompir po dužini da liči na pomfrit. Ispržite pomfrit na maslinovom ulju, pa ga ispecite u rerni kako biste smanjili sadržaj masti. Slatki krompir je pun vlakana, a sadrži i vitamin A, zdrav za srce.

 

Foto: Pixabay.com

Izvor: Webtribune

Loading...
loading...
loading...