Здравље

АЛАРМАНТНО! Појавила се нова болест: Већ има оболелих у Србији

Светска здравствена организација уврстила болест савременог доба, која озбиљно угрожава здравље запослених, у најновије издање такозване Међународне књиге болести 11.

Дочекали смо и то! Нервоза, несаница, висок крвни притисак, пропали годишњи одмори и друге тегобе због стреса на послу коначно су постали симптоми синдрома изгарања на послу, пошто га је Светска здравствена организација унела у Међународну књигу болести 11 током последње њене ревизије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Та одлука почеће да се примењује у државама чланицама од 1. јануара 2022. године, јер стрес, о чијим последицама се расправља већ годинама, озбиљно угрожава здравље запослених.

Према објављеним резултатима међународне здравствене студије, синдром изгарања на радном месту доживљава чак 66 одсто грађана Србије.

Наравно да су лекари поздравили одлуку СЗО, јер и најмањи стрес, а посебно онај на послу, како објашњава проф. др Иван Димитријевић из Клинике за психијатрију Клиничког центра Србије, ствара велике проблеме пошто ремети такозвану индивидуалну динамичку психосоцијалну равнотежу. То може да доведе човека из стања смирености у стање нервозе, анксиозности, до немогућност опуштања, скока крвног притиска, али и да изазове друге проблеме.

– На радном месту врло често се дешава да се претпостављени сувише агресивно, неодговарајуће, преурањено конфротира са запосленим, притом не познајући феномен „избацивања из равнотеже“. После тога радник није више у истом стању, а какве су последице најбоље говори следећи пример. Радник се спрема да крене кући. Минут пре него што је изашао с посла, долази његов шеф и говори му: „Ти си крив за застој процеса у раду и бићеш кажњен“. Радник каже: „Али, шефе, то није био мој део посла, ја сам своје урадио“, а то не спречава шефа да изговори реченицу: „Дођи ујутру на разговор код мене да те казним“ – сликовито објашњава проф. др Димитријевић.

Ту причи није крај.

– Радник је кренуо кући. Тамо је супруга спремила ручак, ћерка црта нешто, мачак се сунча, а канаринац пева. Човек улази бесан, нервозан, љут и критикује постављен ручак, обара све са стола. Девојчица тог тренутка утрчава у собу да покаже цртеж мајци. Она јој лупа шамар, због чега девојчица гази на реп мачки, која скаче да поједе канаринца. Цела породица је страдала због оног тамо шефа – истиче Димитријевић и додаје да су размере стреса на послу и његовог утицаја на приватни живот апсолутно јасне.

Истовремено, како стоји на сајту СЗО, стрес на радном месту доноси исцрпљеност, пад енергије, запослени се ментално дистанцирају од посла, имају осећај негативизма или цинизма у вези с радним местом и смањена им је професионална ефикасност.

Уочити на време

Тај професионални феномен је описан у поглављу МКБ „Узроци који утичу на здравствено стање или контакт са здравственим службама“.

Британски стручњаци који се баве стресом и његовим последицама, како је објављено, објаснили су да би симптом изгарања на радном месту требало уочити на време како би се последице правовремено спречиле.

А изгарање се најчешће догађа онда кад захтеви на послу превазилазе примања, признања и време потребно за одмор, кад радник више нема никакве амбиције, а уједно пати од осећаја ниже вредности.

Проблем постаје евидентан најчешће онда кад особа не успева да се опусти ни на годишњем одмору.

Укратко о болести:

Међународна класификација болести (МКБ) класификује болести и друге здравствене проблеме

стање се зове изгарање на послу
стрес на послу погађа многе раднике
изазива га погрешна комуникација шефова с радницима
оставља здравствене последице
утиче на приватни живот

Симптоми:

анксиозност
нервоза
скок крвног притиска
несаница
немогућност опуштања, чак и на годишњем одмору

Истраживање
Срби највише изгарају

Међународно здравствено истраживање којим је обухваћено девет европских земаља, а које је прошле године представљено на међународној конференцији у Берлину показало је да је више од половине Европљана – чак 55 одсто – доживело хроничну исцрпљеност на послу или било близу томе или из личног искуства зна који су симптоми те „болести“.

Према тим подацима, више од две трећине Срба пати од хроничне исцрпљености на послу или је било на ивици исцрпљености. Испред наших грађана су само Руси које синдром изгарања на послу погађа у 72 одсто случајева.

Трећи су Пољаци – 62 одсто, док се мање од половине испитаника у Шпанији, Италији и Немачкој – 49 одсто, као и у Француској – 44 одсто, суочило с хроничном исцрпљеношћу на послу.

Извор: Курир/srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ