Регион

СЛЕДИ НАМ ХАОС! Хрватска шаље војску на границу са Србијом!

Хрватска војска (ХВ) спремна је помоћи полицији у заштити хрватских граница, услед најаве новог мигрантског таласа и критичне ситуације која се догађа на грчко-турској граници, изјавио је министар обране Хрватске Дамир Крстичевић.

– ХВ је спремна помоћи нашој полицији ако буде потребе, ако су нове околности, наш је задатак да граница буде сигурна и да штитимо наше националне интересе. Наложио сам начелнику Генералштаба да припреми све потребне планове, ми смо спремни – рекао је Крстичевић новинарима на свечаности поводом именовања Роберта Храња за новог начелника Генералштаба ОС РХ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Војска има оперативне планове за помоћ полицији у заштити граница

Коментаришући оцену председника Републике Зорана Милановића да процедуре за поступање с мигрантима на граници нису доречене, поручио је да ће се то исправити.

– ХВ досад није заједно с полицијом осигуравао границе, осим за време рата. Око тога има доста правила и процедура, али ако буде потребе, уз разговор и комуникацију све потребно ће се урадити – нагласио је Крстичевић.

– Увек ћемо у поступању водити рачуна да пазимо на сигурност хрватских војника и свих других, према томе и миграната. Знамо се ми понашати према правилима – казао је.

Начелник генералштаба ОС РХ вицеадмирал Роберт Храњ потврдио је да војска већ дуже времена има оперативне планове у случају да треба помоћи полицији у заштити хрватских граница.

– У складу са садашњим законским одредбама, ХВ може помоћи хрватској полицији када МУП то затражи и када добијемо одговарајуће наредбе о потпорној улози – рекао је Храњ.

Појаснио је да потпорна улога војске може бити врло широка – од логистике, прехране и превоза до медицинске помоћи, а могло би се ангажовати око 2.500 војника.

Но треба додатно дорадити одлуку хоће ли се војницима давати одређена овлашћења јер војници немају полицијска овлашћења.

– Немају овлашћења поступања према цивилима у доба мира. То је искључива надлежност и област полиције – напомиње Храњ.

Крстичевић је такође оценио да је сарадња с председником Милановићем добра.

– Имамо одговорност за јачање ХВ-а, тако да могу бити задовољан – рекао је.

Извор: Индекс/srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ