Србија

ДАЧИЋ НЕЋЕ НИШТА ДА КРИЈЕ! Министар спољних послова је одговорио на питање које је занимало целу Србију!

Министар спољних послова Ивица Дачић казао је да Србија не крије војну сарадњу коју има са Русијом и другим међународним партнерима и додаје да Београд сигурно неће учествовати у нечему што је супротно међународним конвенцијама и ставовима.

Дачић је то казао одговарајући на питање новинара да ли ће Србија да престане са куповином оружја из Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је навео, он је још пре неколико месеци разговорао са директором америчке радне групе за контролу наоружања Томасом Зарзецкијем, те да су они отворено разговарали о том питању.

„Не кријемо ништа што се тиче наше војне сарадње са свима, не само са Руском Федерацијаом и сходно томе сигурно нећемо учествовати у нечему што би било супротно неким међународним конвенцијама и ставовима“, нагласио је Дачић.

Каже да ће Србија наставити да води политику отворености у области војне сарадње и неговати исту у будућности и са САД, и са Кином и са НАТО…

„Амерички став није да треба да се престане са куповином, то се не односи на све врсте оружја.Постоји доста критеријума о којима смо разговарали. Зарзецки је отишао задовољан из Београда и договорили смо се да наша министарства, пре свега министарстава одбране, имају коректну комуникацију да не би настали проблеми“, казао је Дачић.

Дачић је додао да је Зарзецки тражио чак разговор на нижем нивоу, али да је он заједно са председником Александром Вучићем договорио да прими Зарзецкија како би показали жељу да отворено комуницирају.

„Овде је реч о веома пажљивом сету различитих ставки шта то сада подразумева, односно да ли та количина оружја претпоставља одређену зависност у односу на земљу од које купујете“, казао је Дачић и додао да није реч о количинама које могу да угрозе светску стабилност.

Амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри изразио је захвалност што је Србија показала транспарентност према амбасади и Зарзецкију по питању набавке наоружања.

Али, како је навео, то не значи да САД будно не прати све трансакције које се одвијају у овој области и да Конгрес није забринут због те теме.

„Закон који регулише ту област, односно санкције, веома је компликован и Зарзецки је покушао да објасни све детаље на ту тему. Настављамо да пратимо, али смо веома захвални на транспарентности друге стране“, закључио је Годфри.

 

Извор: Мондо.рс/ Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ