Здравље

ДР НЕСТОРОВИЋ ОТКРИО: Ево зашто Италијане коси коронавирус, а Србима не може ништа!

Није ни чудо што Италијани поред Кинеза највише обољевају.

Италија је после Кине земља са највећим бројем умрлих од коронавируса, а пулмолог Бранимир Несторовић објашњава да су слаби италијански гени и лоша опремљеност болница криви за овако поразну статистику. Доктор истиче да Срби немају потребе да брину, јер имају праву лавовску генетику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Срби нису ни свесни да су били заражени

Др Бранимир Несторовић објашњава за „Ало!“ да је готово сигурно у Србији било заражених коронавирусом и пре него што је он у нашој земљи регистрован. – Неки су у Србији већ били заражени коронавирусом и пре него што се код нас појавио тест на ову заразу. Међутим, вирус је код њих прошао као и сваки други – каже Несторовић.

Наиме, иако се у великом броју земаља пацијенти прилично успешно боре против нове врсте коронавируса, у Италији је, од почетка заразе, забележено чак 366 смртних случајева.

– Готово је сигурно да нешто погодује коронавирусу у Италији! Као да су њихови гени посебно слаби на ову заразу. Треба се присетити да су пре сто година управо Италијани и од шпанске грознице чак седам пута више умирали од осталих – истиче Несторовић и напомиње да су пре два дана за 24 сата у Италији чак 133 особе умрле од корнавируса, док је у земљама које се са њом граниче, али и оним много већим од ње, стопа смртности далеко мања.
Наш саговорник објашњава да разлог алармантног стања које влада у Италији можда треба тражити и у мањку респиратора у тамошњим болницама.

– У Ломбардији у којој је највише оболелих има само 800 респиратора, односно вештачких плућа, која су неопходна за функционисање тешко оболелих. Италијани очигледно нису били спремни за огроман прилив болесника. Међутим, као и свуда на свету, и у Италији преминули чине популацију старију од 80 година – каже Несторовић.

Београђанин Бранимир Секулоски (28), који је пре десетак година новобеоградске блокове заменио за живот у бајковитој Пјаченци на северу Италије, за „Ало“ истиче да је у овом градићу завладала права паника, након што је проглашено ванредно стање за око 16 милиона људи.

– У нашем региону је заражено 1.180 људи, због чега је ситуација прилично критична. Забрањено нам је да напуштамо град, а свакодневно нам саветују да не излазимо из куће ако немамо већих потреба. Због тога напуштамо дом само када идемо до продавнице, које су, хвала богу, сада опет добро снабдевене. Забринут сам због ћерке и супруге која би за недељу дана требало да се породи. Међутим, трудимо се да будемо позитивни и надамо се да ће се све ово ускоро завршити – каже Секулоски за „Ало!“ Н. Марић.

Вирус не напада децу и Африканце

Пулмолог проф. др Бранимир Несторовић истиче за „Ало!“ да чињенице говоре да коронавирус не напада Африканце, али ни децу.

– Африканци готово да не оболевају, као ни деца. Како сада стоје ствари, постоје одређени светски „џепови“ заразе. То су Италија, Иран, Кина и Јужна Кореја у којима је у питању озбиљна епидемија, док у остатку света вирус пролази као и сваки обичан грип – наводи др Несторовић.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ