Србија

ОГЛАСИЛА СЕ ПРЕМИЈЕРКА: Врхунац епидемије нас тек очекује! Ево шта се дешава!

Након проглашења ванредног стања у Србији, премијерка Ана Брнабић из студија јавног сервиса обратила се грађанима уз саопштење да се врхунац епидемије у земљи тек очекује.

– Обично је друга недеља критична, 15. дан када креће да скаче број. Молим вас, дајте да слушамо наша стручна лица. Немојте слушати мене или председника, већ струку. И ми смо је слушали. Важно је да ово победимо заједно – рекла је Брнабић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је подсетила да се у координацији представника струке, како је рекла „невидљивих“ медицинских радника, и представника државе, откривањем првог, а потом свих наредних заражених, десетог дана стигло до броја од 48 потврђених случајева оболевања од вируса Цовид-19.

Да не би било наглог даљег раста, иако се кроз неки дан очекује да број потврђених случајева „букне“, уведено је ванредно стање о чему ће се постепено сазнавати у предстојећим данима.

Премијерка је објаснила да то значи да су границе Србије од вечерас су затворене осим за дипломате, стране држављане с боравишном дозволом и српске држављане који се враћају из иностранства.

Она је рекла да се не може забранити грађанима да се крећу, али да је ванредно стање и да је најјача могућа препорука свим грађанима да седе код куће и буду у самоизолацији. Поновила је да у колико год мери је могуће, људи треба да буду у самоизолацији, без окупљања, посета и излазака из куће без преке потребе.

– За лица старија од 65 година и данас је влада још једном усвојила препоруку да ово схвате крајње озбиљно, да не излазе из кућа. Ми ћемо организовати додатне телефонске линије. Организоваћемо се да старијим суграђанима будемо на располагању, да доносимо намирнице, урадимо све што треба да урадимо да они буду заштићени – рекла је премијерка.

Ко долази из иностранства иде у изолацију

Од данас, обавеза је српских држављана који долазе из иностранства да оду у самоизолацију 14 дана, а из они који долазе из подручја жаришта 28 дана, рекла је Брнабићева и истакла да нема више изузетака.
Она је рекла да су казне ако се прекрше ове мере до три године затвора.

 

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ